Podijeli članak

Glavnu nagradu "Zlatni lav" na Venecijanskom bijenalu, 16. međunarodnoj izložbi arhitekture, osovjio je rad švicarskog tima "Svizzera 240: House Tour".

Nagrađeni rad potpisuju Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matheww van der Ploeg i Ani Vihervaara. Radi se o praznom stanu s fokusom na standarde u gradnji, poput 240 centimetara što se smatra optimalnom visinom za stambeni prostor.

"Zlatnog lava" za životno djelo dobio je britanski arhitekt i povjesničar Kenneth Frampton.

Najvažnija izložba svjetske arhitekture održava se ove godine na temu "slobodan prostor" ("freespace"), a kustosice su irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Izložba se održava na 3000 četvornih metara Arsenala i Vrtova (Giardini) gdje je smješteno sto arhitektonskih studija 65 zemalja sudionica.

Na ovogodišnjem bijenalu koji traje do 25. studenog, sedam zemalja - Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Libanon, Mongolija, Pakistan i Sveta Stolica - imaju prvi put poseban paviljon na venecijanskom otoku Svetog Jurja.

U hrvatskom paviljonu je otvorena izložba "Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti", autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića.