Podijeli članak

Ostalo je još tri tjedna do dočeka najluđe noći. No, zimske i blagdanske čarolije počele su već širom BiH, a kako dani odmiču, postaju sve bogatije, zabavnije, zanimljivije.  

No, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca već polako pakira kofere jer su ranije rezervirali doček Nove godine na nekoj atraktivnoj destinaciji.

Bez ponude

Muamer Lutvić, ravnatelj turističke zajednice „Centrotrans“, za Dnevni avaz je istaknuo da je ove godine, za razliku od prethodnih, tražena Sicilija. 

"Prvi put imamo direktan let iz Sarajeva za Siciliju pa je ona broj jedan po traženosti. Tradicionalno, veliko je zanimanje za Rim, Prag, Bratislavu, Beč i Dubrovnik", istaknuo je Lutvić.

Novogodišnje putovanje za Siciliju avionom košta oko 900 KM za Istanbul oko 500 KM.

"Rim s pristojbama košta oko 850 KM. Nemamo ponudu za doček Nove godine po bh. gradovima", pojasnio je Lutvić.

U agenciji „Solazur buena vista“, kako kaže Adnan Baručija, Istanbul je na vrhu liste.
 
Svi aranžmani

"Poslije njega su na listi Maroko i Rim. No i programi Valencia – Madrid - Barcelona, Milano, Beč, Moskva, Lisabon i Dubai također su veoma traženi ove godine", kazao je Baručija. 

Oni koji se odluče ostati u BiH neće biti razočarani.

U Sarajevu, na Trgu BiH, veliki broj građana će uživati uz regionalnu zvijezdu Željka Joksimovića, dok će Mostarce u Novu godinu uvesti „Hladno pivo“, „Gustafi“ i „Twist“. Novogodišnji koncert u Banjoj Luci će održati „Crvena jabuka“ i pjevačica Jelena Tomašević.

Spektakl i u Hrvatskoj

Posljednjih godina praksa bh. građana je da za doček Nove godine odlaze do Hrvatske. Jelena Rozga, Nina Badrić i „Dubioza kolektiv“ zabavljat će goste i domaće u Splitu, Rijeci, Dubrovniku...

Osim dočeka na gradskim trgovima koji će, prema najavama, biti spektakularni, dočeci se već uveliko planiraju i na bh. planinama, u hotelima i restoranima.