Podijeli članak

Zaposlenici koji se osjećaju nezadovoljno plaćom imaju veću vjerojatnost da će tražiti bolje plaćen posao, pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja, prenosi MojPosao.

Mogućnost ostvarivanja viših primanja čak dvije trećine Hrvata vidi jedino u traženju novog posla, pokazuje istraživanje Paylab Compensation Monitora, čiji je dio i hrvatska MojaPlaća, provedeno na više od 34.000 ispitanika.

Opcije kao što je iniciranje rasprave o plaći i pregovaranje o povišici s nadređenim bira samo četvrtina potplaćenih zaposlenika. Petina takvih zaposlenika odlučila je razgovarati s nadređenim na temu napredovanja u karijeri. Otprilike petina radnika pokušala bi pronaći dodatni posao za povećanje dohotka, a petina zaposlenika razmotrila bi i pokretanje vlastitog posla.

S druge stane, anketa je pokazala da zaposlenici, koji su procijenili svoju zaradu kao adekvatnu imaju puno veću sklonost ostati raditi kod trenutačnog poslodavca i manje su skloni tražiti drugi posao. U usporedbi s ljudima koji smatraju da su potplaćeni, 40 posto ispitanika koji smatraju da su dovoljno plaćeni prije će odabrati napredovanje u karijeri na višu poziciju ili daljnje obrazovanje kao dio strategije povećanja dohotka.

Druga mogućnost koju preferiraju zaposlenici koji smatraju da su adekvatno plaćeni je prekovremeni rad.