Podijeli članak

Američki kanal HBO prikazat će večeras posljednju epizodu serije Game of Thrones, vjerojatno najpopularniju dramsku TV fantaziju našeg vremena. Serija je televizijska interpretacija također popularne knjige "Pjesma leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina. Zahvaljujući odličnom scenariju, režiji i glumačkoj postavi, Game of Thrones ili Igra prijestolja već osam godina predstavlja ikonu zlatnog doba TV drame. 

Osma i posljednja sezona naišla je na polarizirane kritike i mnogi je smatraju vjerojatno i najlošijom izvedbom priče o zamišljenom srednjovjekovnom svijetu, zemlji Westeros, njenih sedam kraljevstava i jednom tronu namijenjenom najmoćnijem vladaru. Ipak, to ne sprječava da svakog tjedna u prosjeku 10 milijuna gledatelja samo u SAD-u svoje vrijeme posveti ovoj neponovljivoj seriji. 

Snimanje više od 70 epizoda vršilo se u studiju HBO-a, ali i na lokacijama širom svijeta, uključujući Hrvatsku, Sjevernu Irsku, Island, Španjolsku, Maltu i Maroko. Pop kultura je naprosto preplavljena relikvijama i idejama koje izviru upravo iz ove serije. Samo glazba, koju potpisuje Nijemac iranskog porijekla Ramin Djawadi, vjerovano je jedna od najprepoznatljivijih djela svjetske TV produkcije.

Posljednja epizoda bit će prikazana večeras, odnosno u ranu zoru u 3 sata po našem vremenu.