Podijeli članak

Članovi zajednice Cenacolo iz Međugorja iznijeli su svjedočanstva o raznim vrstama ovisnosti u širokobriješkom kinu Borak i svojim životnim primjerima u prepunoj dvorani nisu nikoga ostavili ravnodušnim, piše Jabuka.tv. 

Težak životni put

Posvjedočili su o teškom životnom putu koji je vodio iz tame ovisnosti o tehnologiji, internetu, opijatima, kocki i alkoholu u svjetlo života u vjeri. Svoju životnu priču ispričali su na poziv Udruge “Mlado sunce” iz Širokog Brijega koju vodi Darko Bošnjak. Istaknuto je kako u modernom dobu dominira hedonistička orijentacija prema životu u kojoj je važna ugoda, opuštanje, užitak na svaki način te bijeg od obveza, posla, svakodnevice i teškoća.

Iz takvog načina života mnogi, a osobito mladi, posežu za nekim sredstvom ovisnosti ili pak ovisničkim ponašanjem. Jedan od članova zajednice Cenacolo Marko iz Dubrovnika s roditeljima je iznio potresnu priču o problemima s kojima se suočavao dok je bio ovisnik o marihuani.

- Za mene je zajednica Cenacolo bila jedan novi početak, novi život i mogu reći da mi je u najtežim trenucima života gdje nisam imao neki izlaz, zajednica taj izlaz pružila. I preko nje, preko majke Elvire, svoje braće i preko dragoga Boga dobio sam priliku za novi život. Mogao sam kroz život u zajednici uvidjeti da postoji nešto drugo, da je moj način života prije bio jako pogrešan i da sam puno puta zbog toga bio jako nesretan i da sam sreću puno puta tražio na krivim mjestima - rekao je Marko za portal Jabuka.tv. Markovi roditelji iznijeli su s kakvim su poteškoćama suočavali, ali i kako im je sinov boravak u Cenacolu promijenio pogled na život.

Marko vjeruje kako će ostati u Cenacolu još godinu dana. Nikica Dragičević, koordinator za roditelje u zajednici Cenacolo, posebno je izdvojio nove vrste ovisnosti o modernim tehnologijama i internetu kao sve ozbiljnije probleme ističući kako im dolazi sve veći broj ovisnika upravo o internetu i modernim tehnologijama. 

Nastaju veliki problemi

- Velik broj mladih od 11, 12 ili 13 godina dođe s roditeljima u našu zajednicu kako bi skupa potražili pomoć. Dobro je ako dođu na vrijeme jer se na tu ovisnost može nadovezati i neka druga, primjerice o raznim tabletama ili se prijeđe na joint ili alkohol i onda to može postati puno gore pa im i zajednica ne može pomoći. Nastanu jako veliki problemi i to nam dijete postane potpuno druga osoba gdje njegov virtualni život uzima primat nad onim stvarnim. Gubljenje vremena za mlade možda je i najkobnije i zato se moramo rješavati svih tabua i stereotipa te odmah ići na pravu adresu i zatražiti pomoć - zaključio je Dragičević za portal Jabuka.tv.

- Mi smo slijedom nekih događaja vidjeli jedno ovako predavanje prvo u Kupresu pa smo onda kontaktirali zajednicu Cenacolo i čini mi se da se s ovim problemima i mi stanovnici Širokog Brijega susrećemo svakodnevno, ovisi kako tko - istaknuo je za portal Jabuka.tv Darko Bošnjak, predsjednik Udruge “Mlado sunce”.