Podijeli članak

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poziva sve naše sugrađane, umirovljenike, koji će početkom narednog tjedna na svojim vratima očekivati poštare s mirovinama, ali i one koji eventualno budu u prilici da svoju mirovinu preuzmu u bankama, da se adekvatno pripreme i osiguraju i brinu za svoje, ali i zdravlje drugih.

- Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku, te obavezno i svoju kemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa.
Prije kontakta s poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta s poštarom.

Još jednom naglašavamo da je upravo populacija i dob osoba koje primaju mirovinu najrizičnija, uz kronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još uvijek ne postoji cjepivo i lijek, donese teške, nerijetko i fatalna posljedice.

Ukoliko budete u prilici da sami idete po mirovinu u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obavezno operete ruke.

Nadležni iz poštanskih servisa već su obaviješteni o mjerama koje su oni dužni primijeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca, izvršite pranje ruku, a kuvertu bacite.

Naime, bitno je da znate da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo s vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko tisuća osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inozemstvu ili žarištima virusa.

Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i poželjno da i svako od vas primjeni maksimalne mjere zaštite.

INZ vas poziva da zaštitite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavate bilo kakve bliske kontakte. Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nosilaca virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome, te da kontakt s takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može uveliko zakomplicirati i otežati život i zdravlje.

Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele mirovina, ali i susreti s osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas.