Podijeli članak

Vatrogasci u Europskoj uniji će ubuduće, po svemu sudeći, biti plaćeni i za vrijeme kada su u pripravnosti kod kuće, prenosi BBC. Naime, Europski sud pravde je presudio u slučaju belgijskog vatrogasca koji je tražio da bude plaćen i u period kada je kući, ali ima obavezu da se odazove na poziv, u njegovu korist.

Vatrogasac dobrovoljac Rudy Matzak je dobio dozvolu da bude kući dok je u pripravnosti, ali mora biti spreman za reakciju u roku od osam minuta. Europski sud je odlučio da se u tom slučaju radi o radnoj obavezi, odnosno radnom vremenu za koje mora biti plaćen. Presuda bi mogla biti važna i za druga slična zanimanja.

Sud smatra da je Matzak, faktički „na poslu“ jer je vrijeme reakcije prekratko da bi se mogao „posvetiti osobnim i društvenim interesima“. Zaključeno je da se on ne samo mora javiti na poziv nego mora otići na mjesto požara, što znači da se od njega zahtjeva „fizičko prisustvo“, a ne samo javljanje ili mogućnost kontakta. Slučaj je prvi put došao na sud 2009. godine, a na ECJ je došao 2015. godine.