Podijeli članak

U Vatikanu je objavljen dokument “Muško i žensko stvori ih. Za dijalog o pitanju rodne (gender) teorije u obrazovanju”, koji su potpisali prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Giuseppe Versaldi i tajnik tog vatikanskog ureda nadbiskup Vincenzo Zani.

Cilj dokumenta je pružiti podršku onima koji su uključeni u obrazovanje novih naraštaja kako bi se znali na sustavan i metodički način suočiti s pitanjima o ljudskoj spolnosti, o kojima se danas najviše raspravlja, u svjetlu šireg horizonta odgoja na ljubav.

Namijenjen je osobito obrazovnim zajednicama katoličkih škola i onima koji, vođeni kršćanskom vizijom, rade u drugim školama, kao i roditeljima, učenicima, osoblju, ali i biskupima, svećenicima i redovnicima, crkvenim pokretima i vjerničkim udrugama.

Kongregacija za katolički odgoj, koja je pripremila tekst, govori o “izvanrednim prilikama u obrazovanju”, posebice kada je riječ o pitanjima spolnosti i afektivnosti, suočenom s izazovom koji proizlazi iz “različitih oblika jedne ideologije, koju se općenito naziva rodnom (gender), a negira uzajamnost i razlike između muškarca i žene koje se shvaća kao puke posljedice povijesno-kulturne uvjetovanosti”.

Identitet bi tada bio, kako prenosi Katolička tiskovna agencija BiH, nešto što bi pojedincu bilo prepušteno na volju da sam bira, radilo bi se, kaže se u dokumentu, o “individualističkoj opciji, čak i promjenjivoj tijekom vremena”.