Podijeli članak

U Poljskoj vjeruju da im Nijemci moraju platiti milijarde dolara reparacije za razaranja u Drugom svjetskom ratu, piše novinar Contra Magazina Michael Steiner.

Prema dogovoru iz 1953. godine u Londonu je pitanje reparacija Njemačke samo odgođeno do potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma između strana u sukobu, što se do danas nije dogodilo. Poljska, koja u to vrijeme nije sudjelovala na konferenciji u Londonu, ovaj sporazum ne smatra obvezujućim i već traži odštetu već nekoliko godina.

Kao što je izjavio zastupnik poljskog parlamenta Arkadiusz Mularczyk, 690 milijardi eura su “vrlo velik, ali opravdan iznos naknade za ratne zločine, za uništene gradove, sela i izgubljeni demografski potencijal”.

Međutim, Poljska zaboravlja da je tadašnja poljska vlada pozvala na rat protiv Njemačke, tvrdeći da je to njezin teritorij, pravdajući svoje tvrdnje s navodnim arheološkim podacima, prema kojima su stoljećima prije Slaveni živjeli na području modernog Berlina.

S gledišta njemačke vlade, poljski zahtjevi su neopravdani s pravnog stajališta, budući da je ovo pitanje riješeno 1953. godine.

“Udovoljavanje zahtjevu Poljske može dovesti do toga da i druge zemlje okupirane od strane njemačkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata mogu postaviti slične zahtjeve, koji će tada morati biti ispunjeni. Ovi zahtjevi mogu doseći čak 1000 milijardi eura”, zaključuje Contra Magazin.

Podsjetimo, Poljska je prošle godine tražila reparacije i od Rusije, tvrdeći, između ostalog, da je u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do kraja Hladnog rata Narodna Republika Poljska bila okupirana od strane Sovjetskog Saveza, prenosi logično.com.