Podijeli članak

Početak produljenoga prazničnoga vikenda bit će svježiji od radnog dijela tjedna te još prilično nestabilan, uz sunčano vrijeme, ali i mjestimične pljuskove i grmljavinu, na Jadranu i ponegdje umjerenu i jaku buru i sjeverozapadni vjetar, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Od nedjelje će biti mirnije, stabilnije i sunčanije, iako posvuda ne baš sasvim suho. No od ponedjeljka svakako toplije, uskoro ponovno u većini krajeva i vruće, što će pridonijeti ostvarenju prognoze za kolovoz.

Danas - svježije, još ponegdje nestabilnosti

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura od 16 do 18 °C, a najviša dnevna 25 ili 26 °C.

Podjednaka će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz malo stabilnije i sunčanije vrijeme, ali ne posvuda, pa su nakon noćnih oborina koje se ponegdje mogu očekivati, pljuskovi i grmljavina tijekom petka mogući uglavnom u Podravini i Međimurju.

Tijekom dana će i u gorju, vjerojatno i u unutrašnjosti Istre, uz djelomice sunčano vrijeme biti novih razvoja oblaka i nestabilnosti. Na sjevernom će Jadranu nakon noćnih pljuskova i grmljavine te ponegdje umjerene, većinom podno Velebita i jake bure, lokalno i s olujnim udarima - danju biti uglavnom suho, pa i prevladavajuće sunčano, uz gdjegod umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Podjednako vjetrovito i u Dalmaciji, uz u noći prolazno valovito more, danju pak malo do umjereno valovito. Uz obalu će pljuskova, grmljavina, ponegdje i olujnog nevremena biti u noći, samo rijetko i ujutro, a u unutrašnjosti su mjestimice mogući i poslije.

I na jugu Hrvatske će najnestabilnije biti u noći i ujutro, a tijekom prevladavajuće sunčanoga dana još samo ponegdje postoji mogućnost pljuskova i grmljavine. Nakon prolazne bure, većinom umjerene, danju će puhati maestral.

Od nedjelje sunčanije, zatim i toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno

Nakon svježijeg vremena još i u nedjelju, od ponedjeljka će ponovno biti toplije, sve češće i vruće, i to ne samo u unutrašnjosti Dalmacije nego i u sjevernijim kopnenim krajevima. I pritom većinom sunčano, ali i dalje ne sasvim stabilno pa će biti poslijepodnevnih razvoja oblaka, ponegdje i pljuskova s grmljavinom, osobito u gorju. 

I na Jadranu u nastavku produljenoga vikenda i novoga tjedna pretežno suho i sunčano, s temperaturom uglavnom oko prosječne za početak kolovoza, pa će noći biti uglavnom tople, a dani vrući - ali ne odviše, uz buru i maestral. Sredinom sljedećega tjedna povećava se vjerojatnost za jugo, zatim i nove pljuskove.