Podijeli članak

Bojanje i ukrašavanje uskršnjih pisanica lijepa je zabava za cijelu obitelj, ali ako ljuska napukne kod kuhanja, plan o savršenim jajima na blagdanskom stolu nažalost pada u vodu.

Popucala ljuska jajeta kod kuhanja obično nam nije neki veliki problem, ali kada od njih radimo pisanice ili želimo zadiviti goste, svaki je trik dobrodošao.

Treba znati kako jaja manje pucaju tijekom kuhanja ako su svježa. Njihovu svježinu lako ćete odrediti: ubacite jedno jaje iz pakiranja u čašu s vodom. Ako potone, znači da je svježe.

Koristan je savjet da prije nego što jaja stavite kuhati ih svakako stavite odstajati na sobnoj temperaturi te ih nije dobro stavljati u vodu ravno iz hladnjaka. Nadalje, mnogi jaja ne dodaju u vodu tek kada zavre, već ih odmah stave u lonac pa na vatru.

Pomoći će i ako voda ne vrije prejako te jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu: tako se neće sudarati pa je manja šansa da će ljuska popucati.

Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim puste da se kuhaju par minuta te isključe vatru i u toj vodi ostave još pola sata.

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da istu moć ima i sol, pa isprobajte.

Iako mnogi kupuju bijela jaja za pisanice, pripazite. Iako će boje na njima zasigurno biti još ljepše, znajte kako je njihova ljuska tanja pa možda i prije puknuti.

Ako usprkos svim isprobanim trikovima jaja ipak popucaju, iskoristite ih za francusku salatu ili ih primjerice poslužite uz uskrsni doručak, savjetuje Tportal.