Podijeli članak

Izvještaj o proljetnoj sjetvi Odjela za vanjsku politiku pri Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država otkriva kriminalnu spregu BiH s državama u regiji, a sve radi izvoza srbijanskih i hrvatskih žitarica na teritoriju Turske, piše Avaz. 

Sjetva koja je počela u travnju još je u tijeku, ali je zabrinjavajuće da se već može reći da se površina zemlje koja se zasije svake godine smanjuje, navodi se u izvještaju Odjela za vanjsku politiku Ministarstva poljoprivrede SAD (FAS USDA). 

Navodi se da će kukuruz biti posijan na oko 188.500 hektara, što je za dva posto manje nego u prethodnoj godini, što će se, svakako, odraziti i na prinosu ove vrste. Površina koja će biti zasijana pšenicom manja je za čak osam posto, očekuje se da će se prikupiti 237.600 tona pšenice, što je znatno manje od prošlogodišnjih 306.605 tona. 

"BiH snažno ovisi o uvozu, jer ne proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Godišnje potrebe ove države iznose oko 550.000 tona pšenice i 1.200.000 tona kukuruza. Na nivou godine BiH uveze oko 398.756 tona pšenice, najviše se uvozi iz susjedne Srbije i Hrvatske te Mađarske. Prošle godine BiH je uvezla i oko 302.977 tona kukuruza, a oko 93 posto uvezeno je iz Srbije", navodi se u izvještaju USDA-e. 

"Dodaje se da je, kada je u pitanju izvoz žitarica, BiH prošle godine izvezla 83.144 tone pšenice, a 99 posto izvezeno je na tržište Turske. Također, ukupno su izvezene i 45.674 tone kukuruza, od čega 99 posto u Tursku", naglašava se u izvještaju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za „Avaz“ da stalno ukazuje na ovakve anomalije, jer je trenutno u BiH neobrađeno više od milijun hektara zemlje. 

"S tehnologijom koju smo imali prije rata, proizvodili smo 80 posto svojih potreba žitarica, a uvozili 20. Sada je situacija obrnuta", istakao je Bićo.  

Dodao je da, kada je riječ o izvozu, tu počinje priča puna nelogičnosti, anomalija, lobija i malverzacija. 

"Tijekom prilagođavanja SAA tražili smo veće kvote za izvoz šećera, a da pritom u BiH nemamo nijedne aktivne šećerane", pojasnio je Bićo.  

Prema njegovim riječima, radi se o malverzacijama, što sa šećerom, što sa žitaricama. 

"Definitivno mi srbijanske i hrvatske žitarice Turcima podvaljujemo kao bh. proizvod. Uvozni lobi diktira kompletnu politiku, uvoz i izvoz iz BiH. Srbija ima masu proizvoda koje sama ne može izvesti, kao i Hrvatska, pa sve to onda ide preko BiH", istaknuo je Bićo.  

"Izvoz u Tursku ne prestaje samo na žitaricama, mi smo otišli korak dalje. Pa od te uvezene pšenice mi u BiH pravimo „domaće“ brašno koje izvozimo većinom u Tursku. Radi se o tisućama tona brašna na godišnjem nivou koje mi izvezemo u Tursku. Jasno je da su ovo anomalije koje se dešavaju samo u BiH", naglasio je Bićo.