Podijeli članak

Od danas je Ruska Federacija ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju.

Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcioniraju odgovorne u ovom slučaju. 

"Ministarstvo osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije", priopćeno je jučer iz resornog ministarstva.

U priopćenju se podsjeća da je u prošloj godini Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala blizu 1.200 fitosanitarnih certifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

"Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u Republici Srpskoj efikasan", navedeno je u priopćenju.

Ministarstvo stoga traži od nadležnih organa i institucija da izvrše kontrole u dijelu svojih nadležnosti i utvrde odgovornost svih aktera te djeluju kako se ovakvi slučajevi više ne bi mogli ponoviti. (Srna)