Podijeli članak

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas većinom glasova u Sarajevu strategiju reforme mirovinskog sustava u FBiH, koju je predložila Federalna vlada.

Najvažniji cilj reforme je osiguranje dugoročne održivosti i financijske stabilnosti mirovinskog sustava te smanjenja siromaštva putem osiguranja odgovarajućeg nivoa prihoda u starosti, naveo je predlagač.

Jedan od općih ciljeva reforme je pravedniji mirovinski sustav kroz jače vezivanje mirovina za uplaćene doprinose, visinu plaća i dužinu staža osiguranja.

Specifični ciljevi su: organiziranje nositelja osiguranja koji će zadovoljiti potrebe klijenata, vraćanje povjerenja u mirovinski sustav kod osiguranika i korisnika, harmonizirano funkcioniranje sustava socijalnog osiguranja, poboljšanje uvjeta za razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, smanjenje troškova rada.

Reforma mirovinskog sustava u FBiH ide u pravcu izmjena načina obračuna mirovinskog osnova kroz bodovni sustav i uvođenja redovnog i transparentnog usklađivanja mirovina umjesto sadašnjeg sustava koeficijenata. Predviđa i postupno povećavanje prijevremene starosne granice odlaska u mirovinu, pooštravanje uvjeta za invalidsku i obiteljsku mirovinu, povećanje financijske discipline i obuhvaća mirovinskim sustavom, uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za tzv. beneficirani radni staž, unapređenje jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa te uračunavanje posebnog staža u dvostrukom trajanju samo u slučaju kada je on neophodan za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Budući mirovinski sustav treba modelirati na dva stuba, navedeno je.

Prvi je - obvezno mirovinsko i invalidsko osiguranje. Tu je predlagač naveo da su mirovine koje ovise od zarade (visine plaće) ili visine uplaćenih doprinosa, osnova sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja. Minimalnu mirovinu kao pravo treba zadržati u modelu kakav je i danas u vidu mirovine koja ima funkciju zaštite od ekstremnog siromaštva. Ovom mirovinom bile bi obuhvaćene samo osobe koje ispunjavaju uvjete po trenutnim zakonskim rješenjima, a to znači da imaju najmanje 20 godina staža i 65 godina života. Ovu vrstu zaštite imali bi i korisnici invalidske i obiteljske mirovine.

Poseban dio prvog stuba obuhvaća osobe koje su uvedene u pravo (umirovljene) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise mirovinskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. "povoljnije mirovine".

Drugi stub, odnosno predviđeni segment mirovinskog osiguranja je dobrovoljan i spada u individualno mirovinsko osiguranje koje funkcionira na kapitaliziranom principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i polica životnog osiguranja od osiguravajućih kuća, ali ih treba ugraditi u legislativu i nadzirati od države, navela je Vlada.

Strategija za reformu mirovinskog sustava nalaže donošenje zakona u Federaciji BiH iduće godine koji će, praktično, provoditi tu reformu. (Fena)