Podijeli članak

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Rezoluciju o osudi davanja naziva javnim institucijama u BiH po imenima optuženih i osuđenih za ratne zločine kojom najoštrije osuđuju potez vlasti u Republici Srpskoj, davanje imena Radovan Karadžić studentskom domu na Palama.

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu PFBiH Ismet Osmanović kazao je novinarima da je cilj potaknuti one koji imaju ingerencije i nadležnosti da ponište takav naziv.

- Veličanje ratnih zločinaca i optuženika je direktno vrijeđanje žrtava genocida i svih ratnih zločina. Važno je da se iskaže jasan stav da činjenje takvog djela predstavlja ponovno počinjenje zločina - naglasio je Osmanović.

Rezolucijom se, dodaje, poziva međunarodna zajednica i ured OHR-a, državni organi kao i organi Republike Srpske da ponište takav naziv.

Poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić izrazio je zadovoljstvo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio inicijativu da se na dnevnom redu kao prva tačka nađe Rezolucija koja će osuditi davanje imena javnim institucijama po optuženim za ratne zločine i presuđenim ratnim zločincima.

- Smatrali smo da se Predstavnički dom treba očitovati i staviti do znanja da su takvi potezi neukusni, nepimjereni i sramni - istaknuo je Mašić.

U tekstu Rezolucije navodi se da se poziva međunarodna zajednica i OHR koji, po njegovim riječima, nemaju samo mandat nego obvezu i odgovornost da počnu sankcionirati sve one koji prijete miru, stabilnosti i sigurnosti, te budućim generacijama u državi.