Podijeli članak

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu podržala Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa kojim počinje, kako je potvrdio premjer FBiH Fadil Novalić, plan spašavanja ekonomije u Federaciji BiH.

Nakon sjednice Vlade premijer Novalić je pojasnio da će se za realizaciju mjera predviđenih tim zakonskim rješenje uraditi  rebalans proračuna i pažljivo će se analizirati sve njegove stavke.

Zakon predviđa 10 mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa Covid-19, a Novalić je naglasio da je najvažnije sačuvati radna mjesta te će doprinosi na minimalnu plaću biti uplaćeni iz proračuna za sve radnike u realnom sektoru, a iz te mjere izuzet je javni i financijski sektor.

Također, zakonom će se osigurati dodatna sredstva za županije i općine kroz prenamjenu sredstava za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta i sve ostalo što može koristiti za spas ekonomije.

- Sva ta sredstva županije i općine moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije. U ovom procesu posebno se mora voditi računa o privrednicima kojima je zabranjen ili onemogućen rad. Njima se treba omogućiti privremeno ukidanje parafiskalnih nameta i drugih naknada - dodao je premijer.

Pozvao je županije i općine da već danas započnu s izradom programa jer imaju najbolji uvid kome je podrška najpotrebnija te je naglasio da zakon garantira stabilnost svih isplata iz proračuna, prvenstveno mirovina, boračkih, socijalnih i drugih naknada jer to ne može i ne smije biti ugroženo.

- Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se zatezne kamate, na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga - kazao je federalni premijer.

Rebalansom proračuna bit će odvojena sredstva, napominje Novalić, za stabilizaciju privrede kroz Stabilizacijski fond.

- To je budžetska stavka kojom upravlja Vlada, bez uspostave novih pravnih lica i novih zapošljavanja. Osim toga, Razvojnoj banci dajemo depozit od 80 milijuna KM za uspostavu Garancijskog fonda, kao mjeru podrške za održavanje likvidnosti malih i srednjih poduzeća - kazao je.

Kako je pojasnio, ovakav pristup primjenjuju gotovo sve zemlje u regiji i Europskoj uniji, jer se sredstva Garantnog fonda multipliciraju, pa će za malu i srednju privredu biti na raspolaganju 400 milijuna KM.

- Posljednjih dana mnogo se govorilo o moratoriju na kredite. Do kraja dana očekujemo da Agencija za bankarstvo i banke izađu s prijedlogom mjera za mirovanje kredita, tako da sve bude kristalno jasno građanima i kompanijama - kazao je.

Najavio je da će biti spašena sva radna mjesta koja se budu mogla spasiti, a za one koji nažalost, unatoč svemu, ostanu bez posla, Federacija će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa.

- Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, samim tim da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti - zaključio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.