Podijeli članak

Naidu Ribić iz Jezera pored Jajca vihor rata odveo je u Nizozemsku. Iako je mislila da će to biti samo privremeni izbjeglički dani, i danas živi u Bredi, a u međuvremenu je izgradila karijeru u toj zemlji.

Osim što uspješno vodi privatni biznis, društveno je angažirana, bavi se kulturnim i humanitarnim radom... Uz sve to, kandidatkinja je stranke Denk za ulazak u Europski parlament, piše Dnevni avaz

Samohrana majka

"I ranije sam imala pozive da se aktivno uključim u politički život, ali nisam mogla zbog obaveza i najvažnije uloge u životu. Bila sam samohrana majka i odgajala sam dva sina. Ponovo sam dobila poziv i ponudili su mi da budem na listi, što nisam mogla odbiti, jer je velika čast za mene. Sama činjenica što sam izabrana puno mi znači", govori nam Naida Ribić, koja želi biti primjer i ostalim ženama kako se boriti.

Jedno vrijeme bila je i potpredsjednica Sveza dijaspore BiH, a i danas obnaša funkciju predsjednice Biznis kluba bh. gospodarstvenika u Nizozemskoj, iako on nije aktivan kao nekad.

Projekti dijaspore

"Od prvog dan bila sam prisutna na raznim projektima bh. dijaspore. Sve sam radila isključivo s velikom ljubavlju i nisam nikad gledala materijalnu stranu. Svjetski savez dijaspore može mnogo toga uraditi, ali nisu se bazirali na strateške planove, već su prilagodili samo ciljanim grupama", kaže Ribić.

Prije dvije godine osnovala je Radio bh. dijaspore, a gosti su joj bile poznate osobe iz svih sfera javnog i političkog života u našoj zemlji. Bavi se i dokumentarnim filmovima, pa su iza nje već dva - „Neki drugi svijet", koji govori o opstojnosti Bošnjaka i bosanskog jezika u Turskoj, te „Alisin izlazak u svijet“.

"Pripremam i film o Davidu Dragičeviću i već sam skupila dosta materijala", ističe Naida Ribić.

Jezero – bosanka Venecija

Naida često ističe svoje porijeklo. Ona kaže da joj rodno Jezero teče kroz vene, a ljubav prema rodnoj grudi odražava kroz FB grupu „Jezero - Mala bosanska Venecija“.

"Najveća je žalost što u Jezeru nema mladih ljudi, niti onih koji su stručni i spremni realizirati neke projekte. Ali, zbog određenih političkih situacija to je nemoguće, jer se ne slažem s lokalnom politikom", kazala je Ribić.