Podijeli članak

Namjenska industrija Federacije obara sve rekorde u poslovanju. Jedanaest tvrtki koje djeluju u okviru vojne oblasti, prouzvele su u prvih devet mjeseci ove godine oružja i vojne opreme u vrijednosti od 206.092.346 KM.

BNT na dobitku

Samo „Igman“ iz Konjica, najveća domaća tvrtka u oblasti namjenske industrije, s udjelom državnog kapitala, proizvela je oružja i opreme u vrijednosti od 101.227.520 KM i već je ostvarila plan od 74,4 posto.

Iz Direkcije je jučer rečeno za Dnevni avaz da se radi o rezultatima koji su mnogo bolji nego prošle godine i da je to rezultat dobre organizacije.

Inače, kako pokazuju dokumenti za 11 tvrtki plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 319,7 milijuna KM i već sada je poznato da će biti u potpunosti ostvaren.

Osim „Igmana“, koji je, prema planu, zacrtao do kraja godine proizvesti oružja ukupne vrijednosti 135,9 milijuna KM, odlične rezultate bilježi i „Unis Ginex“ iz Goražda. Ova tvrtka proizvela je oružja u vrijednosti od 25,5 milijuna KM, dok je plan 40,6 milijuna KM.

Na trećem mjestu po uspješnosti poslovanja nalazi se vogošćanski „Pretis“, s proizvodnjom od 22,3 milijuna KM. Do kraja godine plan je da prometuju 52,8 milijuna KM. Odlične rezultate ostvarila je i novotravnička tvrtka BNT. Zaposlenici su za devet mjeseci proizveli oružja i opreme koja vrijedi točno 16.025.945 maraka.

Berko Zečević, vojni analitičar, rekao je da je za uspjeh vojne industrije zaslužna prije svega Vlada FBiH, koja je donijela odluku da ne uzima dio sredstava za svoje potrebe, nego da ulaže u poboljšanje statusa tvrtki.

Status tvrtki

"Bit je da je Vlada davala i daje poticaje za nabavku nove opreme i sirovina. Drugo, u Jemenu se vode žestoke borbe i tu imamo visoke narudžbe i na osnovu toga je velika potražnja za naoružanjem i municijom, koje je dobro i kvalitetno", smatra Zečević.