Podijeli članak

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tijekom 2019. godine investicijski opravku dvije lokomotive serije 1141, vlasništvo HŽ Carga. Dogovoreno je proširenje suradnje između dva operatora iz oblasti transporta roba i na oblast održavanje šinskih vozila, priopćeno je iz Željeznica FBiH.

Dodaje se da su stručnjaci iz HŽ Carga su procijenili tehničke kapacitete i mogućnosti u Centralnoj radionici Rajlovac za pruženje ovako složenih usluga opravke lokomotiva (radi se o električnim lokomotivama proizvedenih prije 40 godina). Treba napomenuti da su ovo prve lokomotive s područja Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontiraju u Centralnoj radionici ŽFBiH.

Ovaj uspješno realiziran Ugovor, vrijedan 600.000 eura, svrstava ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i Centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regiji, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na europskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila.

ŽFBiH time stječu referencu kako na regionalnom tako i na širem tržištu EU. ŽFBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga generalne opravke šinskih vučnih i vučenih vozila, te postupno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100 postotnom kapacitetu, te kontinuiranim unaprjeđenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko Ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga tko nabavlja usluge u nekoga tko pruža usluge generalnog remonta i modernizacije šinskih vozila.

U proteklih pet godina realizirali smo ugovore s Termoelektranom Tuzla - za veliku opravku teretnih vagona, s Arcelor Mittalom - za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične lokomotive serije 732, Ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd. Ponosni smo što su ovaj posao uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po europskim standardima
“, kazao je predsjednik Uprave-Generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

ŽFBiH su kao tvrtka dobile povjerenje srednjeg popravka, obnove i djelomične modernizacije dviju lokomotiva i u HŽ Cargu su zadovoljni pruženom uslugom. Dizajn lokomotive je došla od strane vlasnika tj. kompanije HŽ Cargo, te su na taj način gotovo 40 godina stare lokomotive, koje već duži niz godina nisu bile u funkciji prevoza, popravljene i vraćene u funkciju.

Lokomotive su predane u Centralnu radionicu ŽFBiH na izvršenje opravke dana 30. kolovoza 2019. godine sa rokom opravke 150 radnih dana za obje lokomotive. U tom roku, zajedničkim snagama ŽFBiH i njenih partnerskih tvrtki, izvršeni su složeni zahvati na glavnim vitalnim sklopovima lokomotiva i iste su prema programu radova i dodatnim zahtjevima kupca, uspješno završene.