Podijeli članak

Sljedećeg vikenda, u noći s 30. na 31. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena, kada ćemo kazaljke u 2 sata pomjeriti sat unaprijed. Još je neizvjesno hoće li to biti posljednje pomjeranje kazaljki.

Naime, Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta podržao je prijedlog da se “ljetno” i “zimsko” računanje vremena u Europskoj uniji ukine 2021. godine.

Odbor EP-a predlaže da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu zadnje nedjelje u ožujku 2021. godine, a one koje žele “zimsko”, to učine zadnje nedjelje u listopadu iste godine.

Europska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje kazaljki sata u državama Unije bude 31. ožujka ove godine, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta prihvatio je u veljači amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje kazaljki sata u EU-u bude 31. ožujka 2020.

Za prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja kazaljki sata nadležan je odbor EP-a za promet i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku bio je pozvan dati mišljenje.