Podijeli članak

U Bosnu i Hercegovinu uskoro bi mogli biti izručeni njeni državljani, pripadnici paravojnih formacija s Bliskog istoka kao i ISIL-a, a koji su već uhićeni u drugim zemljama.

Naime, izvješće Tužiteljstva BiH o radu, a koje pokriva razdoblje do kraja prošle godine donosi i dio koji tretira problematiku borbe protiv terorizma, odnosno financiranja terorizma, a osim brojčanih podataka o broju prijava i pokrenutih, odnosno okončanih istražnih radnji, dio izvješća problematizira i tzv. povratnike sa sirijskog ratišta.

Potjernice za osobama

„Zbog oružanih sukoba koji se odvijaju na području Sirije veći broj bosanskohercegovačkih državljana koji su aktivni članovi ISIL-a napuštaju ratom zahvaćena područja te se upućuju u druge države u kojima dolazi do njihovog lišavanja slobode“, navodi se u izvješću. Međutim, s obzirom na činjenicu kako je Sud Bosne i Hercegovine raspisao interpolove potjernice za osobe koje se nalaze na stranim ratištima, to praktično znači kako će iste kroz postupak ekstradicije biti dostupna pravosuđu Bosne i Hercegovine. Na taj će način, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH, biti omogućeno procesuiranje tih osoba pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Istrage i prijave

Kada je pak riječ o aktivnostima koje se odnose na prostor Bosne i Hercegovine, treba navesti i kako su po naredbama tužitelja Tužiteljstva BiH članovi Operativne grupe bili uključeni izravno, ili neizravno u svaki od registriranih događaja u BiH, odnosno u sigurnosno-zanimljive događaje gdje je postojala sumnja u povezanost s terorizmom ili kaznenim djelima koja imaju obilježja terorizma, zatim prijetnje predstavnicima vlasti u BiH, predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija te sl.

No, ako se pogledaju brojke iz prošle godine vidljivo je kako kroz istrage ipak nije došlo do podizanja niti jedne optužnice za navedena kaznena djela. U kontekstu prijava, prošle je godine zaprimljena 31 koja se odnosi na 51 osobu, dok su iz ranijeg izvještajnog razdoblja prenesene 32 prijave. Prošle godine su pak riješene 23 prijave protiv 50 osoba, a na kraju izvještajnog razdoblja ostalo je neriješeno 40 prijava protiv 59 osoba. Istodobno, kada je riječ o istragama u radu je bilo njih 31 protiv 37 osoba, dok su iz ranijeg izvještajnog razdoblja prenesene 24 istrage protiv 29 osoba.

Ukupno gledajući lani je riješeno 11 istraga protiv 15 osoba koje su riješene obustavom istrage, a pritom rad na istragama na ovim vrstama predmeta u izvještajnom razdoblju nije rezultirao podizanjem optužnica. Na kraju godine pak ostalo je neriješeno 20 istraga koje obuhvaćaju ukupno 22 osobe.

Jedna presuda

U kontekstu presuda za kaznena djela terorizma lani je donesena jedna presuda protiv dvije osobe od kojih je za jednu osuđujuća, odnosno zatvorska kazna, a u jednom predmetu protiv jedne osobe donesena je oslobađajuća presuda. Pritom po osnovu prvostupanjskih presuda, postupaka po žalbama kao redovitim pravnim lijekovima izjavljenim na prvostupanjske presude, u izvještajnom razdoblju izjavljene su 2 žalbe za 2 osobe, s tim da je u ovom razdoblju jedna žalba odbijena.

Iz Tužiteljstva navode kako posvećuju posebnu pažnju radu na predmetima kaznenih djela terorizma, a da bi došlo do konačnih tužiteljskih odluka, ističu kako mora prethoditi dobra suradnja s obavještajnim agencijama i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) te međunarodnim agencijama i institucijama u cilju suzbijanja ove vrste kriminaliteta, što se i pokazalo u proteklom razdoblju kroz rad tužitelja ovog odjeka, rad Udarne grupe kao i Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Operativnu grupu inače čine predstavnici policijskih agencija, a koja, između ostalog, provodi predistražne radnje usmjerene na dokazivanje kaznenog djela javno poticanje na terorističke aktivnosti. Članovi Operativne grupe sudjeluju u provedbi potrebnih istražnih radnji na terenu te su izravni ili neizravno, vršeći provjere kroz raspoložive evidencije svojih agencija, ustupali prikupljene podatke i saznanja agencijama koje su zadužene za vođenje istrage.

Istodobno, prioritetni zadaci Tužiteljstva BiH kao i istražne radnje koje se u okviru borbe protiv svih oblika terorizma poduzimaju, odnose na prioritetne predmete koji su delegirani od strane Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

Operativna grupa vrši presjeke informacija i saznanja koji se potom dostavljaju Tužiteljstvu BiH te se u odnosi na određeni broj osoba vrše kako predistražne tako i istražne radnje, a sve u cilju provjera i dokumentiranja kaznenih djela terorizma. Tužiteljstvo BiH zaprima informacije od strane svih policijskih agencija u BiH te se one dalje prosljeđuju Operativnoj grupi koja ih pohranjuje i pomoću kojih se vrši profiliranje i identifikacija osoba koje se mogu dovesti i dovode u vezu s terorističkim aktivnostima na prostoru BiH.