Podijeli članak

Policija je objavila tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Njegova slika i osnovni podaci objavljeni su na stranicama MUP-a.

Pod počinjeno kazneno djelo navodi se zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Nadalje, kako se navodi, nalog za tjeralicu je izdao Županijski sud u Osijeku.

Policija ima i napomenu.

"U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]", stoji na stranicama policije.

Podsjetimo, Županijski sud u Osijeku prošlo je srijedu Zdravka Mamića nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora. No, on je dan ranije pobjegao u Međugorje u Bosni i Hercegovini. Pošto posjeduje BiH državljanstvo, zasad neće biti izručen. Hoće li, ostaje za vidjeti.

Ured Interpola u BiH primio zahtjev za privođenje Zdravka Mamića

Bosanskohercegovački ured Interpola primio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamova dužnosnika Zdravka Mamića, po tjeralici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske.

"Stigao je zahtjev u Interpol", rekao je neimenovani dužnosnik u ministarstvu sigurnosti BiH.

Pojasnio je kako će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna policijska agencija (SIPA) u srijedu još nije dobila nalog za Mamićevo privođenje.

U službenom odgovoru Hini iz ureda Interpola u BiH koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija 'nije ovlaštena davati informacije' o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku kojom je proglašen krivim i osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora. Pojasnili su da upit treba uputiti 'hrvatskim nadležnim vlastima'.

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju, s obzirom da ima dvojno državljanstvo. S obzirom na odredbe Ustava, BiH ne izručuje svoje državljane.