Podijeli članak

Jinichi Kawakami je posljednji japanski veliki nindža učitelj i 21. vođa dinastije Ban, jedne od ukupno 53 koje su činile Koka nindža klan, piše dailymail.

Koristili su oružja kao što su “šuriken”, oštar projektil u obliku zvijezde, i “fuki”, pucaljka strelica s otrovnim vrhom. Bili su nečujni, ali smrtonosni. Veoma vješto su rukovali mačem, ali oružje im nije služilo samo za ubijanje, već i da bi se lakše penjali uz zidove stijena, ušuljali u dvorac ili špijunirali neprijatelja. 

Većina njihovih misija bila je tajna, pa zbog toga nema mnogo dokumenata posvećenih njihovom djelovanju. Oružje i vještine prenosili su se s generacije na generaciju. 

Ninjutsu (nindža tehnike) počeo je učiti sa šest godina, od svog učitelja Masaza Ishida. 

"Mislio sam da se samo igramo, nisam bio svjestan da učim ninjutsu", kaže Kawakami. Posljednji japanski nindža dodaje kako se ponekad pitao da li ga majstor priprema za kriminalca jer ga je učio kako nečujno hodati i ulaziti u kuće. Učio ga je kako izraditi eksploziv i koje biljke miješati kako bi napravio otrov.   

Nekada su se ove vještine prenosile s oca na sina i bilo je najmanje 49 nindža klanova. Kavakami otkriva kako nindže nisu bile samo ubojice i tijekom dana su imali drugi posao. Vjeruje se da su neki od njih bavili poljoprivredom, a neki su bili špijuni.  

Kavakami je nindža 21. stoljeća i po zanimanju je inženjer. Titula “posljednjeg japanskog nindže”, međutim, pripada mu samo djelomično. Osamdesetogodišnji Masaaki Hatsumi tvrdi da je on vođa drugog preživjelog klana nindža - Togakure klana. On je osnivač međunarodne organizacije za učenje borilačkih vještina nazvane "Budžinkan", koja širom svijeta ima 300.000 učenika, među kojima su i vojnici i policajci. 

I Kavakami i Hatsumi slažu se u jednom. Nijedan od njih ne želi imenovati nasljednika, tj. budućeg velikog učitelja.  

"U doba građanskih ratova tijekom "Edo razdoblja", sposobnost nindža da špijuniraju, ubijaju i izrađuju lijekove bili su korisni", objašnjava Kavakami, “ali danas imamo oružje, internet i mnogo bolje lijekove, pa tako ninjutsu nema mjesto u suvremenom dobu”.