Podijeli članak

Alen Čule je student  treće godine preddiplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Sportom se bavi dugi niz godina, a njegova ljubav prema Kettlebellu rodila se prije pet godina. Član je kluba „SLAVA MMA“ koji je ujedno i jedini klub u BiH gdje se može trenirati ovaj neobični sport.

„Kada krenu pripreme za važna natjecanja kao što je naredno Svjetsko prvenstvo koje će se u studenom održati u Novom Sadu tada se intenzitet i učestalost treninga povećava i više sam usredotočen na trening i postizanje što boljeg rezultata“, navodi Alen za Treći.ba.

Na dosadašnjim natjecanjima osvojio je deset medalja što dokazuje koliko je truda i vremena uloženo da bi postigao te rezultate. Budući da trenira od srednje škole uskladiti učenje i trening za ovog mladog sportaša ne predstavlja problem. Trenira tri puta tjedno i kako sam kaže tada ima vremena za sve. Zahvaljujući sportu uvelike se izgradio kao osoba jer zahtjeva smirenost, upornost i snagu uma.

„Kao i uvijek vidim se u vrhu i dat ću sve od sebe iako je konkurencija veća nego ikada.Odlazak na ovo natjecanje  u samom startu smatram velikim uspjehom“, naglasio je Alen.

Za sve one koji se žele početi baviti ovim zasigurno neobičnim sportom Alen savjetuje da ne odustanu nakon par treninga kada uvide da to i nije baš lagano, nego da pomiču svoje granice i budu ustrajni jer se na kraju svaki trud isplati.

Kettlebell ili girje su zapravo sport koji su osmislili ruski vojni specijalci. Sastoji se od niza disciplina koje uključuju podizanje tradicionalnih ruskih utega koji izgledaju kao kugla s ručkom.

Girija ni po čemu nije novi rekvizit za vježbanje jer se koristila od sredine prošlog stoljeća u Rusiji, a preporod  je doživjela u posljednjih nekoliko godina. Ovaj sport nudi različite vrste treninga pomoću dinamičkih pokreta koji ciljaju na gotovo svaki aspekt: mišićnu izdržljivost, snagu, ravnotežu i cardio izdržljivost.