Podijeli članak

Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IPBHT), koje su, kako navode, poslane direktno, putem elektronske pošte, ili objavljene u komentarima na  Facebooku i news portalima.  

- Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da  11. srpnja ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na  žrtve genocida  i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u srpnju 1995 - navodi UO Udruženja BH novinari u priopćenju za javnost. 

Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje  i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira na to da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom.

- Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije. Upravni odbor BH novinara je u petak, 13. srpnja, i službeno zatražio od  Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje - navodi se u priopćenju. 

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT-a da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim principima BHRT-a, donesu potrebne mjere za jačanje  javne uloge, odgovornosti i rada PBS u interesu svih građana BiH.