Podijeli članak

Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru u ponedjeljak je uručen certifikat povodom uspješno obavljenog procesa reakreditacije i time je službeno status Univerziteta kao akreditirane visokoškolske ustanove za razdoblje od naredne četiri godine, priopćeno je u utorak s tog univerziteta.

Na svečanom prijemu povodom uručenja Rješenja o reakreditaciji, skupu uposlenika, partnera i prijatelja Univerziteta obratili su se ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elvir Zlomušica.  

Inače, Univerzitet je sredinom tekuće godine dobio pozitivno mišljenje o akreditaciji od strane petočlane Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove, prenosi Fena.

"Ponovna akreditacija predstavlja potvrdu nivoa kvaliteta Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvalitetu. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za ponovnu akreditaciju institucije nadležnom ministarstvu, u skladu s pozitivnim propisima iz ove oblasti i 6 mjeseci prije isteka perioda važenja akreditacije, Univerzitet pokazao najvišu razinu otvorenosti i spremnosti za provođenje postupka ponovne akreditacije institucije", navodi se u priopćenju.