Podijeli članak

Agencije UN-a za migracije i izbjeglice predstavit će Europskoj uniji plan za "regionalne platforme za iskrcavanje" migranata oko Mediterana gdje bi Unija mogla smjestiti migrante i obrađivati njihove zahtjeve za azilom.

Čini se da taj plan ima prilično veliku potporu u Europskoj uniji koja je jako podijeljena oko prihvata migranata, no pojedinosti tek trebaju biti razrađene.

Summit o krizi

Europski čelnici održat će potkraj tjedna summit posvećen migrantskoj krizi.

Mjere koje se razmatraju kako bi se smanjio broj migrantski val uključuju jačanje zaštite vanjskih granica Unije i povećanje pomoći državama kao što su Turska i Libija kako bi učinkovitije sprječavale migrante da kreću prema Europi.

Nova zamisao su "regionalne platforme za iskrcavanje" migranata u koje bi EU smještao ljude spašene na Mediteranu, obrađivao njihove zahtjeve za azilom i držao one kojima oni budu odbijeni dok ne budu vraćeni u države iz kojih su došli.

Države članice podijeljene su oko pojedinosti tog plana. Francuska smatra da bi Italija mogla biti domaćin takvih centara, dok Italija želi da ih se uspostavi u Africi.

Hot-spotovi

Sličan plan za "afričke hot-spotove" koji je prije dvije godine predložio mađarski premijer Viktor Orban naišao je na velike kritike zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava migranata.

Inicijativa je i sada dvojbena kada je riječ o pravnom i sigurnosnom aspektu te poštivanju ljudskih prava, ali europski čelnici žele da UN-ove agencije - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) iznesu prijedlog i vode takve centre u budućnosti europskim novcem.

Drugo važno pitanje je država u kojoj bi ih se smjestilo. Centri za migrante u Libiji na zlu su glasu zbog stravičnih uvjeta života u njima, prenosi Hina. Po podacima UN-a, više od 43.000 ljudi stiglo je u EU preko Mediterana ove godine. Više od tisuću pritom ih je poginulo.