Podijeli članak

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru Jakiw Palij koji je proveo desetljeća mirno živeći u New Yorku prije nego što je njegova prošlost otkrivena, umro je u staračkom domu u njemačkom gradu Ahlenu u 96. godini, javili su njemački mediji.

Listovi Frankfurter Allgemeine Zeitung i Westfaelische Nachrichten prenijeli su službene potvrde da je Palij, u kolovozu deportiran iz SAD-a, umro u staračkom domu u Ahlenu u 96. godini.

Američki veleoslanik u Njemačkoj Richard Grenell, koji se zalagao za protjerivanje Palija, rekao je da je dobio informaciju o smrti. Grenell je za deportaciju Palija, koja se razvlačila 25 godina, pohvalio predsjednika Donalda Trumpa. 

Palij, Ukrajinac rođen na tadašnjem teritoriju Poljske, ušao je u SAD 1949. na osnovu zakona koji je trebao pomagati izbjeglicama iz poslijeratne Europe.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je čuvar u logoru Trawiniki, a do kraja rata bio je pripadnik SS-a. Bivši direktor Ureda za posebne istrage američkog Ministarstva pravosuđa Eli Rosenbaum tvrdio je da je Palij igrao ključnu ulogu u strašnim zločinima počinjenim nad zatvorenicima tog logora.

"Tijekom jedne stravične noći u studenome 1943. godine svih šest tisuća zatvorenika nacističkog logora koje je Jakiw Palij čuvao, sustavno je iskasapljeno", rekao je Rosenbaum. "Pomažući u sprječavanju bijega tih zarobljenika, Palij je odigrao nezamjenjivu ulogu u osiguravanju njihove tragične sudbine u rukama nacista."

Miran umirovljenički život koji je Palij desetljećima živio u SAD-u bio je sušta suprotnost vremenu kada je čuvao nacistički koncentracijski logor, u kojem su SS časnici prisilili više od šest tisuća muškaraca, žena i djece da kopaju vlastite grobove prije nego što su pucali na njih.