Podijeli članak

Rafi Eitan, bivši izraelski ministar i Mossadov špijun koji je vodio operaciju uhićenja jednog od najozloglašenijih nacista - odbjeglog Adolfa Eichmanna, preminuo je u subotu u dobi od 92 godine. 'Izgubili smo hrabrog borca o čijem će doprinosu izraelskoj sigurnosti učiti generacije', rekao je predsjednik Reuven Rivlin.

Eitan je preminuo nakon što je hospitaliziran u Tel Avivu, prenijeli su izraelski mediji. On je imao utjecajnu ulogu u prvim godinama stvaranja izraelskih obavještajnih službi.

Godine 1960. bio je zadužen za Mossadovu operaciju hvatanja Eichmanna, arhitekta holokausta, koji je živio u Argentini pod lažnim identitetom. Eichmann je odveden u Izrael gdje mu je suđeno za zločine protiv čovječnosti, proglašen je krivim i obješen.

Eitan je također bio uključen u planiranje i provedbu napada na irački nuklearni reaktor Osirak 1981., prema izraelskom ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon toga vodio je Izraelski ured za znanstvene odnose koji je bio umiješan u skandal oko Jonathana Pollarda, američkog obavještajnog analitičara uhićenog 1985. i osuđenog 1987. na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela.

Izrael je kazao da je Pollard regrutiran u nedozvoljenoj operaciji toga ureda koji je nakon toga raspušten. Eitan je preuzeo za to odgovornosti i podnio je ostavku. On je izabran u parlament 2006. gdje je bio tri godine a obavljao je i dužnost ministra umirovljeništva.