Podijeli članak

Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali umro je u dobi od 93 godine, objavio je venezuelski veleposlanik pri UN-u Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik UN-ova Vijeća sigurnosti za veljaču.

Egipćanin BoutrosGhali služio je jedan petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije od 1992. od 1996., u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i sukoba na području Bosne i Hercegovine, te u vrijeme genocida u Ruandi. 

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta BoutrosGhali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike. Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh. Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu.

BoutrosGhali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji. Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH. U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.