Podijeli članak

Tagovi

Vjerojatno vam nije potrebno istraživanje kako biste bili svjesni odumiranja CD-a kao medija. Ono što vjerojatno niste znali je koliko brzo CD odlazi. 

Naime, uobičajeno polugodišnje izvješće RIAA-e (Recording Industry of America) pokazalo je ono čega smo svi svjesni - da zarada od streaminga raste dok prodaja fizičkih i digitalnih kopija opada. Štoviše, prodaja fizičkih kopija toliko je opala da slobodno možemo proglasiti i službenu smrt CD-a kao medija. 

U isto vrijeme, vinili, kao jedini varijanta fizičkog medija koja opstaje, u posljednjih je desetak godina doživjela veliki porast prodaje, a prošle godine zabilježene su najviše brojke od ranih devedesetih. 

CD, kao što smo već napisali, nije te sreće. Prema izvješću RIAA-e, usporedimo li prvu polovicu 2018. s istim periodom prošle godine, prodaja ploča porasla je za 12,6 posto dok je prodaja CD-ova pala za 41,5 posto. Treba, naravno, imati na umu da se još uvijek prodaju milijuni CD-ova, ali čak su i pošiljke fizičkih kopija u odnosu na prethodne godine pale za 25 posto, što je daleko više i od očekivanog pada. 

Činjenica je da interes za ovim medijem više ne postoji. I ne radi se samo o mlađim generacijama već i o starijim kupcima od kojih mnogi u domovima više ni nemaju uređaje koji vrte CD. Prijenosna računala nemaju CD-ROM-ove, ne podržavaju ih konzole, a USB stikovi uobičajena su pojava i automobilima koji su bili posljednji bastion 
očuvanja zastarjele tehnologije 

Izdavačke kuće objavljuju sve manje izdanja na CD-ovima, a veliki trgovački lanci, ili pokušavaju ograničiti količinu CD-ova, ili uopće ne žele zalihe istih. Ukratko, brzina kojom CD postaje beznačajan je zapanjujuća. 

Vinili pak proživljavaju "novu mladost". Iako nitko ne očekuje da će ploče ugroziti digitalne formate, proizvođači vinila imaju razlog slaviti jer imaju format koji posjeduje specifičnu audio kvalitetu, ali i element nostalgije koji je podjednako zanimljiv glazbenicima i kupcima. 

"Definitivno vjerujem da će sljedeće desetljeće pripasti streamingu i vinilima. Streaming u autu i kuhinji, vinili u dnevnom boravku. To će biti dva formata", rekao je Jack White za Rolling Stone ranije ove godine. 

Ono što se vjerojatno neće dogoditi je veliki povratak CD-a. Čak i kazete imaju veću šansu da se u nekim ograničenim nakladama vrate u formi nostalgičnog promo materijala, ali čini se da je došlo vrijeme da se službeno oprostimo od CD-a.