Podijeli članak

Tagovi

 

Raffaele Bendani najavio je da će 11. svibnja Rim pogoditi strahoviti potresa. Iako stručnjaci tvrde kako se potresi ne mogu predvidjeti Rimljani su u velikom strahu, a dodatna panika proširila se paničnim SMS-ovima te porukama na društvenim mrežama. Kako javlja Corriere dela Sera, Rim su danas uglavnom napustili Kinezi koji su pozatvarali svoje trgovine i otputovali na dva dana. Reporter Daily Maila iz Rima javlja kako su ulice grada prazne te da je jedna osoba od pet zaposlenih danas uzela slobodan dan, a na nastavi također nema puno djece. BBC piše kako će oko 18 posto ljudi više nego inače uzeti slobodan dan, prenosi index.hr.

"Ako ću umrijeti želim biti sa svojom suprugom i svojom djecom", rekao je jedan rimski barmen Reutersu dodajući kako je rekao svom šefu da ima za danas zakazan liječnički pregled koji obavezno mora obaviti.

Rimljani danas ne pričaju ni o čemu drugome, a brojni lokalni mediji objavljuju vodič ze preživljavanje u slučaju snažnog potresa, javlja Nick Pisa iz Rima dodajući kako nije teško pretpostaviti zašto su Rimljani u panici ako se prisjetimo potresa u Japanu ove godine te onoga u L'Aquilli 2009. godine. Za oba ta potresa kasnije se tvrdilo kako se znalo da će se dogoditi.

Podsjetimo, talijanski znanstvenik Pier Francesco Biagi, inače vodeći talijanski stručnjak koji se bavi predviđanjem potresa, ustvrdio je kako su japanski znanstvenici imali informacije deset dana prije snažnog potresa da bi se mogla dogoditi katastrofa, on tvrdi kako se potres može predvidjeti deset dana prije uz 80-postotnu sigurnost i u radijusu od 100 kilometara. Potres u L'Aquilli predvidio je drugi talijanski znanstvenik koji je upozoravao građane da napuste grad, no prozvali su ga šarlatanom i prijavili zbog širenja panike.

Bendandi koji je umro 1979. godine predvidio je nekoliko potresa tijekom svog života koji su se zaista i dogodili, stoga se Rimljani s pravom pribojavaju današnjeg dana.