Podijeli članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izbacio je regionalnog dužnosnika sa sastanka koji se prenosio uživo zbog njegovog kriminalnog dosjea.

"Da vidimo, (ti si) član stranke Domovina, točno? Tajnik gradskog vijeća Borispila prethodno pod dijelom 3 članka 142 ukrajinskog kaznenog zakona za pljačku u kombinaciji s nanošenjem teških tjelesnih ozljeda. Jaroslav Mikolajovič (Hodunok), jesi li to ti?" upitao je Zelenskij političara i osuđenog kriminalca, prenosi Index.hr.

A onda je prešao na stvar: "Gubi se odavde! Gubi se odavde, lopove!" 

"Zar me ne čuješ dobro? Pitam te, jesi li to ti? Molim te, izađi. Vikat ćeš na svom sastanku lokalne administracije", nastavio je ukrajinski predsjednik, dok se dvoranom prolomio pljesak. 
 


"Ne volim gangstere"

Dužnosnika su morali otpratiti zaštitari, a prije nego je izišao, zaprijetio je tužbom Zelenskome, inzistirajući da je presuda protiv njega iz 2002. namještena, prenosi Reuters.

Zelenskij mu je samo odgovorio: "Ne volim gangstere."

Ukrajinski predsjednik je bio na sastanku dužnosnika iz kijevske regije kako bi raspravili projekte, uključujući novu bolnicu u ukrajinskoj prijestolnici.

Kad je Hodunok počeo prigovarati zbog navodnih problema s financiranjem projekata, Zelenskij mu je odgovorio da mnogo govori, ali ne radi ništa. A onda ga je suočio s njegovim dosjeom.

Zelenski je, podsjetimo, i inače sve samo ne konvencionalni političar: ovaj komičar se proslavio glumeći učitelja koji je iznenada postao predsjednik, onda se i u stvarnom životu iznenada kandidirao za predsjednika - i pobijedio.

Kao što se njegov lik u seriji proslavio govorom prepunim psovki o korumpiranim, lažljivim i nesposobnim političarima, a koji je postao viralni hit kad ga je snimio učenik, tako je i Zelenskij dobio izbore obećanjem da će iskorijeniti korupciju koja koči razvoj Ukrajine - baš kao i nekih drugih zemalja istočne Europe.