Podijeli članak

Zapadni mediji tvrde da je u posljednje četiri godine plin za ukrajinske potrošače poskupio u prosjeku za 6,5 puta, te da Kijev, nakon razlaza s Moskvom, kupuje plin u Europi po cijeni četiri puta većoj od "Gaspromove".

Zbog manjka ruskog plin, ukrajinske vlasti bile su prinuđene da zatvore vrtiće, škole i fakultete, prebace elektrane na naftu i kupe dodatne količine ovog energenta od Poljske.

Ukrajinci se masovno žale da se smrzavaju u svojim kućama i da to mnogima, naročito starima i djeci, narušava zdravlje.

Kijev već godinama koristi ulogu tranzitne zemlje kako bi stvorio tenziju i pojačao suprotstavljanje Rusiji, smatra ruski politički analitičar Aleksandar Dudčak.

On podsjeća da ugovor o oskrbljivanje Ukrajine i tranzitu ruskog plina kroz teritoriju te zemlje ističe 2019. godine i ocjenjuje da su potezi ukrajinske strane doveli do toga da revizija ugovora započne mnogo ranije.

Arbitražni sud u Stockholmu narušio je interese "Gasproma" i donio presudu prema kojoj ruska tvrtka treba isplatiti ukrajinskoj tvrtki 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučila dogovorene količine plina za tranzit.

Suci su odluku argumentirali "naglim pogoršanjem ukrajinske ekonomije", dok se Rusi kategorički protive tome da se preko njihovih leđa rješavaju ekonomski problemi Ukrajine.

Ruski plinske tvrtke najavile su potpuno povlačenje iz Ukrajine, što je u Europi izazvalo strah od nestašice plina i smrzavanja, mada Rusi tvrde da do toga neće doći, jer već postoje ili se prave novi gasovodi poput "Sjevernog toka dva".

Neki eksperti ne vjeruju da će doći do definitivnog "razvoda" Rusije i Ukrajine po pitanju plina, dok drugi navode da, čak i ako se to dogodi, neće ugroziti isporuke ovog ruskog energenta u Europu.

Oni smatraju da se Europi ne može ponoviti 2006. i 2009. godina, kada su se u nekim zemljama ljudi smrzavali, jer su Ukrajinci "zavrnuli slavine", pa ruski plin nije stizao.

Novi plinski spor između Moskve i Kijeva doveo je do toga da ruski gigant "Gasprom" započne proceduru raskida ugovora o opskrbljivanju Ukrajine ovim energentom, kao i o tranzitu u EU.