Podijeli članak

Strani mediji su počeli praviti špekulacije o predstavnicima u europskim natjecanjima u slučaju da se nogometna sezona ne završi na terenu. 

AU: B.B.

UEFA je na jučer na održanoj video konferenciji razmatrala nekoliko opcija. Savezima je jasno poručeno da se sezona završi na terenu do 3. kolovoza čak i uz određena odstupanja u samom natjecanju.

Kako piše ugledni AS, UEFA će na sutrašnjem sastanaku Izvršnog odbora raspravljati o kriterijima tko će u eurokupove ukoliko se sezona ne završi. Kao jedna od možebitnih opcija se spominje i UEFA-in klupski koeficijent.

Bosna i Hercegovina već godinama ima četiri predstavnika u Europi. Ukoliko bi se u obzir uzeo UEFA-in klupski koeficijent na međunardnoj sceni sljedeće sezone bi nastupili Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg.

Ova četiri kluba imaju najbolje koeficijente, odnosno skupili su najviše bodova u proteklih pet godina. S koeficijentom 6.250 Zrinjski je najbolje rangirani bh. klub i igrao bi kvalifikacije za Ligu prvaka.

Sarajevo koje je aktualni prvak i trenutno drži lidersku poziciju bi sa Željezničarom (3.000) i Širokim Brijegom (2.750)u slučaju da se sezona ne završi igralo kvalifikacije za Europa ligu.

Važno je napomenuti da je ovo posljednja opcija o kojoj UEFA razmatra. Cilj krovne europske organizacije je da se plasman na euroscenu izbori sportskim rezultatom, a ne za zelenim stolom.