Podijeli članak

Kantonalni sud u Tuzli ukinuo je presudu Općinskog suda u Tuzli kojom je bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona Elvis Bektić osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zbog zloupotrebe položaja.

Kako se navodi u Rješenju, predmet se vraća Općinskom sudu u Tuzli na ponovni postupak zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka.

"Članom 383. stav 1 KZFBiH koji se odnosni na kazneno djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, propisano je da će se službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračivši svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugoga kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, prenosi Klix.

Dakle, navedeno kazneno djelo se može učiniti s tri položaja ili ovlaštenja, prekoračenjem svoje službene ovlasti i naposljetku neobavljanjem svoje službene dužnosti. U konkretnom slučaju optuženi je pobijanom presudom oglašen krivim da je iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja drugom nanio štetu i teže povrijedio njegova prava, a da sud nije dao razloge o doličnoj činjenici zašto smatra da su radnje optuženog poduzete upravo iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja kao resornog ministra u vladi TK, kao jednom od mogućih radnji učinjena ovog kaznenog djela, kako je naprijed navedeno u čemu se ogleda te zbog čega je takvo postupanje optuženog bilo protivno interesima službe, pa je s toga sud propustio dati razloge o odlučnim činjenicama, čime je učinio bitnu povredu odredbi kaznenog postupka uslijed koje se pobijana presuda ne može ispitati", navodi se u Rješenju.

Sud je naložio ponovno izvođenje svih dokaza te otklanjanje povrede.