Podijeli članak

Velika Britanija, čini se, prestaje biti oaza za razne sumnjive i smutljive, uglavnom istočnoeuropske, afričke i srednjoazijske “bogataše”, pogotovo iz država bivšeg SSSR-a odnosno Rusije, koji su u toj zemlji pronašli utočište za život na vrlo visokoj ekstravagantnoj nozi, a da ih nitko nije pitao niti provjeravao podrijetlo njihovih enormnih sredstava i imovine.

Vremena se mijenjaju pa će jadni bogataši iz egzotičnih destinacija morati pronaći nova mjesta gdje će moći uživati u svojoj sumnjivo stečenoj imovini, a da ih nitko ne pita za takve zamorne sitnice.

Naime, Velika Britanija je donijela novi zakon, koji bismo mi ovdje popularno mogli nazvati Zakonom o podrijetlu imovine, koji će zakačiti sve one koji ne mogu dokazati na koji su način stekli svu tu raskoš kojom raspolažu. Prema tom zakonu, svi koji imaju imovinu i sredstva veća od 50 tisuća eura trebaju dokazati da su to stekli “poštenim radom”. Što bi bilo da se takav zakon prihvati u Hrvatskoj, možemo samo zamisliti.

Žrtva

Prva žrtva tog nerazumnog zakona postala je 56-godišnja azerbajdžanska “politička imigrantica” Zamira Širali kizi Hadžijeva, supruga nekadašnjeg direktora Azerbajdžanske međunarodne banke Džahangira Hadžijeva koji u svojoj domovini guli 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog, kako kažu tamošnji sudski spisi, pronevjere oko dvije milijarde eura!

Zamira Hadžijeva preselila se u London nakon što je bila žrtva otmice u Bakuu, koju su izveli pripadnici policije (!?) na nagovor tadašnjeg načelnika Kriminalističke policije Azerbajdžana. Viši apelacijski sud u Londonu konfiscirao joj je imovinu i zamrznuo račune jer Britancima nije jasno kako je mogla steći toliko bogatstvo, a ne radi, dok muževa plaća, iako enormna - oko 70 tisuća eura (prije nego što je završio iza rešetaka), nije mogla pokriti njezin raskošan način života.

Doduše, ima oko tjedan dana da dokaže odakle joj ta sredstva te još oko mjesec dana da potvrdi da su njezin muž i ona žrtve političkog progona u Azerbajdžanu. U protivnom će nekretnine biti prodane, a sredstva uplaćena na račun britanskog proračuna. Kako se čini, upravo se takav ishod i očekuje.

Azerbajdžanske vlasti traže njezino izručenje upravo zbog nestalih sredstava, a ona je 2018. godine bila i uhićena u Londonu, no potom je kao prva “žrtva” potpala pod članke zakona koji se već naziva “lovom ili hajkom na neobjašnjivo bogatstvo”. Zamira Hadžijeva živi u Londonu od 2006. godine, a britanskoj Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala (NCA - National Crime Agency) postalo je sumnjivo što je u svojoj prvoj londonskoj dekadi, do 2016., samo u robnoj kući Harrods na veće i manje sitnice potrošila više od 17 milijuna eura.

Kartice

Pritom je koristila 53 kreditne i debitne kartice, od kojih je čak 35 izdala banka njezina muža. Uz to, još je nekoliko milijuna eura ostavila po raznim europskim dućanima. Recimo, u jednom danu potrošila je više od 150 tisuća eura za nakit i satove Boucheron, a u drugoj je kupnji potrošila 100 tisuća eura za proizvode Cartier.

Britanski mediji navode da je u deset godina trošila oko 4000 eura dnevno! Zamira je bila toliko slaba na Harrods da je u londonskom prigradskom naselju Knightsbridge kupila i peterosobnu kuću s okućnicom za oko 12 milijuna eura (preko računa na Britanskim Djevičanskim otocima) kako bi joj šoping bio bliži. Bježeći iz svoje domovine, Zamira je u Englesku donijela i ljubav prema golfu. Kako bi ublažila nostalgiju, u istočnom Berkshireu kod gradića Ascota za oko 11 milijuna eura kupila je golf-klub Mill Ride veličine 170 hektara. Da bi se brže kretala po Britaniji i Europi, Zamira Hadžijeva potrošila je i 42 milijuna eura na zrakoplov Gulfstream G550.

No, nije Zamira jedina koja je potpala pod šapu novog Zakona o podrijetlu imovine. Britanski mediji navode i 22-godišnjeg Lucu Filata, sina bivšeg moldavskog premijera Vlada Filata koji je 2016. zbog zloporabe položaja osuđen na devet godina zatvora, ali je zbog dobrog vladanja pušten krajem 2019. godine. Luca Filat je na dan presude ocu otputovao u London gdje se, kao sposoban mladić, uspio vrlo brzo snaći. Taj student iz Moldavije pao je u oči britanskoj poreznoj inspekciji kada je u Londonu kupio prvo penthouse za oko pola milijuna eura, a potom Bentley vrijedan oko 200 tisuća eura kako bi lakše stigao na predavanja u gustom londonskom prometu.

Imovina

Uz to, na računu ima oko 150 tisuća funti, da mu se nađe. Britanski poreznici sada traže od Luce Filata, čiji tata, kako smo rekli, kusa isposnički zatvorski obrok, da dokaže podrijetlo novca, odnosno da to nije prljavi novac stečen prijestupom ili korupcijom. Naime, njegova oca moldavski sud tereti da je oštetio proračun te najsiromašnije europske zemlje za ciglih milijardu eura, ali Filat stariji to naziva političkim progonom i obračunom. Bez obzira na sva ta uvjeravanja, Luci Filatu je Agencija za borbu protiv kriminala sjela na račun te je moldavski student trenutačno bez sredstava, odnosno ne može doći do njih, piše 

Dakle, osvanuli su teški dani za sve one koji ne mogu dokazati legalnost svojih sredstava i imovine. Hoće li to doći i do obala Hrvatske...