Podijeli članak

Muškarac (54) i žena (51) privedeni su zbog sumnje da su u poliklinici na području Zagrebačke županije počinili tri protupravna prekida trudnoće, priopćila je zagrebačka policija.

Sumnja se da su, kako je priopćila policija, tri pacijentice potaknuli na prekid trudnoće. Osumnjičeni su potom uz pristanak tih pacijentica, 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja 2018. obavili pobačaje u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće. Osumnjičeni dvojac doveden je pred sutkinju istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici koja im je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o ginekologu Z. K. i medicinskoj sestri N. K. Zaposleni su u privatnoj poliklinici kojoj je Z. K. vlasnik. On je vlasnik više poliklinika na području Zagrebačke županije, a te poliklinike imaju i ginekološke ambulante, koje, proizlazi iz policijskog priopćenja, nisu na popisu 29 zdravstvenih, državnih i privatnih, ustanova, u kojima se u Hrvatskoj legalno može nabaviti pobačaj.

U spomenutim poliklinikama danas nisu bili voljni ništa komentirati. O slučaju je informiran je i ministar zdravstva koji je kratko kazao da je slučaj u nadležnosti policije, dok je inspekcija ministarstva samo dala stručnu potporu. U policiji kažu da se istraga nastavlja kako bi se utvrdilo jesu li osumnjičenici napravili još ilegalnih pobačaja pa su pozvali sve one koji imaju takve informacije da im to jave na 192.

Večernji.hr