Podijeli članak

Tagovi

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 18.02.2021. godine, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, lišili slobode jedno lica iz Mostara inicijala A.V. (1977.), koji se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te krivičnog djela iz člana 65. „Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova oružja“ Zakona o oružju i streljivu Hercegovačko-neretvanske županije.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni u Mostaru, kojom prilikom je pronađen i oduzet pištolj marke „Crvena zastava“, određena količina municije, te određena količina NN materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge heroin, kokain i cannabis, zatim mikser za miksanje mase, te određena količina novca u različitim apoenima i valutama, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice A.V. se sumnjiči da je u prethodnom periodu u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi od njemu poznatog lica ili više njih na ilegalnom tržištu Hercegovačko-neretvanske županije nabavljao opojne droge kokain, heroin i cannabis koje je prenosio, razvagivao i prepakirao, a potom prodavao konzumentima uz prethodno ostvarenu osobnu ili telefonsku komunikaciju kojom bi se preciziralo vrijeme i mjesto primopredaje.

Osoba lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je zakonskom roku predato na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.