Podijeli članak

Nije uhvatio let za Las Vegas, ali nije niti želio propustiti pogledati svoje reprezentativne suigrače uživo u drugom nastupu na Ljetnoj ligi u Las Vegasu. Sjeo je Ivica Zubac u automobil, zajedno sa svojom djevojkom Kristinom i čovjekom iz agencije kojom ravna Jeff Schwartz, te je iz LA za četiri, pet sati vožnje došao do Las Vegasa.

Čim je ušao u dvoranu, spazili su ga, što i nije teško. Klinci su pojurili po autograme, a Zubac se odmah došao javiti Stojku Vrankoviću i članovima naše ekspedicije. Naravno, za njim su se okretali.

Ivica Zubac u subotu je stavio potpis na četverogodišnju vjernost LA Clippersima, jutro nakon što je Jerry West, Mister Logo, u jednoj noći doveo u Clipperse Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Zubac je tim potpisom zavrijedio 28 milijuna dolara za sljedeće četiri sezone, igrat će u petorci tih moćnih Clippersa, napadat će prsten, igrati veliki LA derbi s drugim favoritom, Lakersima i živjet će svoj san.

Kako to izgleda iz njegove perspektive, objasnio je u razgovoru. Ivica Zubac, dojam je to bio, djelovao je kao posve sretna osoba.

– Super je osjećaj. Znao sam praktički sve već tjedan dana, samo se čekalo na Clipperse, jer su imali prava na mene, a trebali su potpisati Kawhija Leonarda, pa su mene nakon njega objavili. Kad su to završili, osjećaj je bio, ma super, nevjerojatan.

Što je u toj priči značila ona inicijalna ponuda od dva milijuna dolara za sljedeću sezonu?

– To momčad mora ponuditi da postanem zaštićeni igrač, jer da mi to nisu ponudili, bio bih posve slobodan igrač.

Kad imate 22 godine i potpišete ugovor na 28 milijuna dolara, koliko je to dokaz, neka za satisfakcija za sav uloženi napor do tada?

– Velika je to stvar. Lani sam na početku sezone razmišljao o svemu, čak i o povratku u Europu. Bio sam Lakersima, nisam ništa igrao, znao sam da zaslužujem biti dio NBA lige, ali nisam dobivao šansu i nisam mogao protiv toga. Razmišljao sam da se vratim u Europu, da se dokažem u sezoni, dvije, budem jedan od najboljih igrača, pa da se vratim nazad. Međutim, bio sam spreman čitavo vrijeme, dobio sam šansu, iskoristio je, i sada iz ove perspektive, s potpisanim ugovorom na četiri godine ne mogu vjerovati kako sam prije samo sedam, osam mjeseci razmišljao o tome da idem nazad u Europi.

Ivica Zubac je ovim potpisom ugovora, barem gledajući zaradu po sezoni, a ona će biti oko sedam milijuna dolara za sezonu, postao četvrti najplaćeniji hrvatski sportaš. Iza Bojana Bogdanovića, Luke Modrića, Ivana Rakitića, ispred Marija Mandžukića. Koliko mu to znači?

– Puno mi to znači. OK, igram košarku zato što to volim, to mi je oduvijek bio san, ali znam da si s ovim potpisom ugovora, ukoliko budem pametan, mogu osigurati čitav život. To mi daje dosta samopouzdanja, i to u dijelu u kojemu se više ne moram brinuti o ugovoru, pa se mogu samo fokusirati koliko da napredujem i kako da osvojim NBA prsten.

Rijetkost je da mlad igrač dobije četiri godine ugovora?

– Pa jest, mi se nismo nadali da će Clippersi odmah ponuditi četiri godine, računali smo na ugovor dug dvije ili tri sezone, ali oni su od prvog dana željeli četiri godine i ništa manje od toga.

U kom trenutku je Ivica Zubac saznao da će ponuda otići na 28 milijuna i kako je reagirao?

– Pa saznao sam nakon nekoliko dana pregovora. Naravno, nisu Clippersi odmah ponudili 28 milijuna za četiri godine, trebali smo doći do te svote, jer ne bi bili dobri pregovarači, dobar klub da krenu odmah s najvećom ponudom. Nakon dva, tri dana pregovora, možda je bilo i četiri dana, uhvatila me nervoza, vidio sam kako svi nešto potpisuju i onda mi je, kad sam to saznao, pao kamen sa srca.

Ivica Zubac, otkako je prestala sezona, nije prestao trenirati. Na društvenim mrežama često objavljuje ono na čemu jako puno radi, a to je šut za tri poena. Upravo je to jedna dimenzija više koju bi mogli uskoro vidjeti i njegovoj igri, već od jeseni?

– Za mene je broj jedan ovo ljeto raditi na driblingu, vođenju lopte i na šutu na tri poena, jer Clippersi žele da vrtimo jednu akciju u kojoj ću dobivati loptu skoro na centru, pa ću je zdriblati, dijeliti loptu, postaviti blok, ići na uručenje. Žele da dosta popravim vođenje lopte i šut za tri poena, posebno s vrha reketa.

​Ivica Zubac, prvi centar Clippersa. U nikada jačem Zapadu, imamo u prve tri momčadi po kladionicama, u njih dvije igrače u prvoj petorci. Nije loše za zemlju koja nije dospjela među 32 na SP.

I nešto što nam govori kako će sutra biti ipak – bolje. Ivica Zubac to nekako jamči. Ivica Zubac s ugovorom na 28 milijuna dolara, Ivica Zubac suigrač Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Što suigrač, frend iz petorke…

Tvrtko Puljić / Sportske Novosti