Podijeli članak

Slovenska turistkinja koja se ovih dana odmara u Istri otkrila je lukav način na koji hrvatski ugostitelji varaju turiste i porezne obveznike. Prošle srijede, nakon večere u jednom od rovinjskih restorana, dobila je 'račun' koji je uredno platila, da bi ubrzo na dnu papira koji je glumio račun pročitala natpis 'OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN'.

Na prvu loptu nije joj bilo jasno kako račun u ugostiteljstvu može proći bez fiskalizacije, pa ga je proslijedila Tportalu i upitala o čemu je zapravo riječ. Odmah smo utvrdili da se uopće ne radi o valjanom računu, već o ponudi, što stoji i u njenom naslovu, iza kratice 'PN'.

Vizualno, ponuda izgleda gotovo isto kao račun, no nedostaju joj neki bitni elementi poput oznake načina plaćanja (gotovina, kartica) te jedinstveni identifikator računa i zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije, putem kojih svaki kupac može provjeriti je li račun doista fiskaliziran. Na slici niže možete vidjeti kako izgleda ponuda koju je dobila naša čitateljica te kako uvjerljivo zavarava i simulira račun:Idućeg dana, nakon ručka koji je naša čitateljica uredno podmirila u gotovini, krenula je na plažu iznajmiti ležaljke i suncobran.

Na njeno iznenađenje, ponovno je umjesto računa dobila ponudu, što sugerira da su ugostitelji našli rupu u zakonu kojom se izigrava država i koja se vjerojatno masovno koristi.

Neki ugostitelji se uopće ne skrivaju iza ovakvih 'ponuda', već bez pardona turistima dijele račune na kojima ne piše ni ime obrta ni adresa, a o kodovima za fiskalizaciju da i ne govorimo. Slovenska turistkinja koja je ovih dana posjetila Rovinj i Fažanu obilazila je i Brijune, na kojima joj je jedna privatna tvrtka za jedan izlet izdala fiskaliziran račun na iznos od 75 kuna, dok je na poleđini računa rukom ispisano 250 kuna, koliko je i platila.

Uz to, u Puli je dobila neobičan račun na kojem je iznos što ga treba platiti, a na kojem nema ni imena obrta koji ga izdaje, njegove adrese, OIB-a, ni kodova za fiskalizaciju.

No kako je do toga uopće došlo i zašto obrtnici na nekim dokumentima poput ponude moraju stavljati napis 'OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN', koji je u ovom slučaju pomogao u dva slučaja otkrivanja utaje poreza.

NP Brijuni: Računi se u našim objektima obvezno izdaju; nismo obveznici fiskalizacije

Iz Nacionalnog parka Brijuni poslali su reagiranje.

'Odgovorno tvrdimo da se u JU NP Brijuni posluje zakonito, računi se u našim objektima obvezno izdaju, a isti sadrže sve zakonom propisane podatke uz napomenu da Nacionalni park nije obveznik fiskalizacije', poručili su iz NP Brijuni.

Poslali smo Poreznoj upravi obje ponude i upitali ih varaju li ovi obrtnici, čiji su osobni podaci poznati redakciji, državu i porezne obveznike?