Podijeli članak

Najpopularnija mačka na internetu i vjerojatno jedna od prvih koja je počela zarađivati milijune svojim vlasnicima zahvaljujući društvenim mrežama, Grumpy Cat, uginula je u utorak, objavila je njezina obitelj na Facebooku. Imala je sedam godina.

‘Nezamislivo teškog srca moramo javiti da je uginula naša voljena Grumpy Cat. Premda je imala najbolju moguću profesionalnu skrb i obitelj koja ju je silno voljela, Grumpy je imala komplikacije nakon nedavne urinarne infekcije koju nažalost nije mogla prevladati. Uginula je mirno u utorak 14. svibnja, kod kuće, na rukama svoje mame Tabathe.

Osim što je bila naša beba i voljeni član obitelji, Grumpy Cat je donosila osmijeh na lice milijunima ljudi diljem svijeta, čak i kad je imala loše dane. Njezin duh će ostati živjeti u sjećanju obožavatelja.

Grumpyna obitelj - Tabatha, Bryan i Chrystal’, napisali su u emotivnoj objavi na Facebooku.

Mrzovoljna mačka pravog imena Tardar Sauce postala je internetska senzacija zahvaljujući svojem uvijek mrzovoljnom izrazu lica koji je zapravo posljedica medicinskih poremećaja - patuljastog rasta i krivo zarasle čeljusti. Popularnost joj je donijelo pojavljivanje u filmovima, na televiziji i niz proizvoda s njezinim imenom i likom.
 


Koliko je zapravo bila popularna svjedoči činjenica da ova mačka ima svoju voštanu figuru u u muzeju Madame Tussauds u Washingtonu. Bila je specijalna gošća broadwayskog mjuzikla ‘Mačke’, gostovala je u studijima NBC-ja, ABC-ja, CBS-a, FOX-a itd, a CNN ju je 2013. godine proglasio većom zvijezdom filmske konferencije u Austinu od Elona Muska, Ala Gore i Neila Gaimana, koji su također bili gosti. Bila je službeno lice Friskiesa, hrane za mačke, nastupala je u emisijama ‘Good Morning America’ i ‘Anderson Live’, a pozirala je i za magazin Time.

Njezini su vlasnici vrlo brzo nakon širenja popularnosti zaštitili njezino ime i zabranili korištenje njezina lika i djela bez njihove dozvole. Zato joj je sudskom presudom prošle godine proizvođač kave Grenade morao isplatiti 710.000 dolara (više od 4 milijuna kuna) u slučaju kršenja autorskih prava. Ima knjigu, videoigru, aplikaciju…

Zapravo, Grumpy Cat je dosegla popularnost kakvoj se rijetki mogu nadati.

Već 2013. Bryan Bundesen, njezin vlasnik, je otkrio da zarađuje šesteroznamenkastu cifru. Premda posljednjih godina nisu otkrivali točnu zaradu, pretpostavlja se da je Grumpy svojim vlasnicima donosila više milijuna dolara godišnje.

Grumpy Cat na Facebooku prati osam i pol milijuna ljudi, na Inistagramu dva i pol milijuna, a na Twitteru milijun i pol.