Podijeli članak

Europska nogometna organizacija (UEFA) priprema daljnje, pomalo revolucionarne novitete u vezi s Ligom prvaka. Budu li prijedlozi izglasani, utakmice Lige prvaka ubuduće će se odigravati vikendima. Nacionalna prvenstva, pak, na rasporedu bi bila - utorkom i srijedom.

Nakon što je već tradicionalne, ustaljene satnice utakmica prestižnog kontinentalnog klupskog natjecanja utorkom i srijedom pomaknula s 20:45 na 18:55 (dvije utakmice) i 21:00 (šest utakmica) europska krovna organizacija dvoji o novoj, temeljitoj promjeni, prenosi Index.

Suočena s najavljenim osnutkom Superlige - natjecanje zatvorenog formata u kojem bi sudjelovalo 16 najbogatijih i najmoćnijih kontinentalnih klubova koji su spremni napustiti okrilje Europske nogometne organizacije - namjerava ugoditi pobunjeničkim klubovima.

Budući da se klubovi poput Real Madrida i Barcelone te Manchester Cityja i Bayern Münchena žale na slabu cirkulaciju novca, koja bi formiranjem Superlige bila višestruko povećana, Europska nogometna organizacija kani osjetno povećati nagradne fondove što već i primjenjuje posljednjih godina.

Prema inicijalnim procjenama, enormna zarada krije se u reorganizaciji natjecateljskog kalendara prema kojem bi se buduće utakmice Lige prvaka igrale subotama i nedjeljama. Počevši od kvalifikacija pa do finala.

Zašto?

Jer je većina ljudi subotama i nedjeljama lišena poslovnih obveza. Europska nogometna organizacija računa kako bi mnogi slobodno vrijeme posvetili Ligi prvaka. Zarada bi se temeljila na ulaznicama, reklamama, televizijskim pravima...

Klubovi protiv prijedloga

Međutim, europski klupski divovi jednoglasno su odbili prijedlog. AS piše kako su svi engleski i španjolski te talijanski i njemački klubovi redom upitani za mišljenje, no kako su poručili - ne!

Španjolski sportski dnevnik uvjerava kako su klubovi potpisali sporazum prema kojem odbijaju da se nacionalna prvenstva odigravaju radnim danima, a Liga prvaka vikendima.

Europska nogometna organizacija početkom prosinca zasjedat će u Dublinu. Osim rasprave o uvođenju videotehnologije (VAR) već u tekućoj sezoni Lige prvaka i osnivanju trećeg europskog klupskog natjecanja s početkom 2021. godine, glavna točka rasprave bit će budućnost Lige prvaka i njezin koncept. 

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino već je zaprijetio kako će svim nogometašima - koji eventualno budu sudjelovali u Superligi - biti zabranjeni nastupi na budućim svjetskim i europskim prvenstvima.