Podijeli članak

Tridesetak članova udruge Franak u subotu je blokiralo rad poslovnice Raiffeisenbank (RBA) u Jurišićevoj ulici u Zagrebu i poslovnice Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) na Trgu bana Jelačića, a koordinator udruge Franak Goran Aleksić je rekao kako je vrijeme da Hrvatska narodna banka počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad HAAB-u.

Udurga Franak je blokirala poslovnice ističući da su da su pri konverziji kredita u švicarskim francima banke napravile brojne nezakonitosti. Poslovnice RBA i HAAB-a paralizirane su na isti način kao i poslovnica Sberbank prije nekoliko dana, tako da su članovi udruge Franak, klijenti tih banaka, uplaćivali male iznose na svoje račune, postavljali  pitanja o konverziji i slično. Banke će biti paralizirane nekoliko sati.

Aleksić je kazao da ovdašnje banke već deset godina bezobrazno i nemoralno krše hrvatske zakone, a da u kršenju zakona o konverziji prednjače upravo RBA, HAAB i Sberbank.

"RBA i Sberbank  najavili su da će neke stvari poboljšati dok Hypo Banka ostaje najgora od svih i ona je jedina banka koja i dalje ne pristaje na izbacivanje dijela aneksa, koji kaže da će u slučaju ako se zakoni na Ustavnom sudu proglase neustavnim, aneks u tom slučaju postati ništetan. Hypo banka jedina ne pristaje izbaciti to iz aneksa. Stoga je krajnje vrijeme da HNB, nakon supervizije, počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad te banke, što je po Zakonu  o kreditnim institucijama itekako moguće," rekao je Aleksić.

Iva Tadić, klijentica RBA, rekla je da je nakon mnogobrojnih prigovora klijenata i pritužbi Hrvatskoj narodnoj banci,  RBA u petak  pristala napraviti ponovni izračun konverzije kredita i dužnicima priznati status klijenta.

Visoke kamate iz prvog izračuna konverzije, navela je Tadić, trebale bi po najavi Banke biti izjednačene s onima kredita u eurima podignutim u istom razdoblju. "Iako je to dobra vijest za nas, moramo podsjetiti da je to ishođeno našim naporima, a ne spremnošću banke da svojim klijentima pruži fer šansu i ne natjera ih na prosjački štap. No, ono što je najvažnije i zbog čega smo se danas okupili je činjenica da RBA još uvijek krši zakon jer i dalje odbija provesti konverziju za otkazane a neotplaćene kredite, što po Zakonu o potrošačkom kreditiranju mora učiniti. RBA još krši zakon i neobjavljivanjem povijesne odluke o promjenama kamata," istaknula je Iva Tadić.