Podijeli članak

Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio je kaznu bivšoj djelatnici Hrvatskih autocesta (HAC) Ivani Teni Gotovac Soldić koja je 23. listopada prošle godine u Poljičkoj cesti, pod utjecajem alkohola, automobilom prošla kroz crveno svjetlo i usmrtila studenticu iz Čapljine Mariju Ćorić. Kazna joj je smanjena s 10 na 7 godina.

Vrhovni sud donio je presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu.

Prvostupanjskom presudom  optuženica je proglašena krivom te je osuđena na kaznu zatvora od 10 godina. Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na 7 godina zatvora.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice, i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude odbijena je.

Pri izboru vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time pridonijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora od 7 godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru.