Podijeli članak

Povodom godišnjice presude Jadranku Prliću i ostalima u Zagrebu će se u četvrtak održati znanstveno-stručni skup pod nazivom "Ustavna država i haške presude". Organizator je Udruga sv. Jurja, a događaj će okupiti veliki broj znanstvenika koji imaju što reći na ovu temu. 

Akademik Davorin Rudolf će održati predavanje na temu "Haški tribunal - pravna ili politička institucija", dok će prof.dr.sc. Davor Derenčinović govoriti o temi "Kaznenopravni aspekti presude MKSJ u predmetu Prlić i dr.". 

Nazočnima će govori i odvjetnik Veljko Miljević, a njegova tema je "Institut združenog zločinačkog pothvata u presudama MKSJ s posebnim osvrtom na presudu u predmetu Prlić", dok će bivša odvjetnica generala Slobodana Praljka, Nika Pinter održati predavanje na temu "Politika ne-prihvaćanja dokaza u predmetu IT-04-74".

Prof.dr.sc. Željko Holjevac će govoriti na temu Hrvati u Bosni i Hercegovini od Berlinskog kongresa do Domovinskog rata, a prof.dr.sc. Ivo Lučić će se referirati na temu "Politički i vojni kontekst hrvatske borbe u BiH". 

Nakon njega će dr.sc. Ante Nazor govoriti o temi velikosrpske politike i ulozi hrvatske u spašavanju Bihaća i Muslimana '90-ih godina. Zadnji će govoriti prof.dr.sc. Miroslav Tuđman, a njegova tema je "Banovina Hrvatska u predmetu IT-04.74.".

- „Šestorka“ nije osuđena zato što su osobno počinili zločin ili zapovjedili zločin. Oni su osuđeni na pretpostavci da su mogli znati da će se određeni zločini dogoditi. Dakle, ne radi se o negiranju počinjenih zločina nego da je odgovornost krivo adresirana. I u tome smislu je ta presuda neodrživa. I sa pravne i sa faktografske strane. Vjerujem da bi bilo racionalno da dođe do revizije ili preispitivanja presude "šestorci". To su dva pravna procesa koja su različita. Reviziju mogu tražiti oni koji su osuđeni, a preispitivanje se može tražiti i nakon zakonskog roka od godinu dana. U svakom slučaju, vjerujem da će do toga na kraju doći, da će doći do preispitivanja presude i da će se priznati pogreške koje su napravljene u ovome procesu - rekao je Tuđman nedavno u intervjuu za Pogled.ba komentirajući skoru godišnjicu presude hrvatskim dužnosnicima u BiH.

Očekuje se kako će najavljeni događaj u Zagrebu još jednom upozoriti na nepravdu koju je ova presuda nanijela bh. Hrvatima koji su na ovaj način označeni kao udruženi zločnački poduhvat i nametnuta im je hipoteka da su bili agresori na zemlju u kojoj žive stoljećima.