Podijeli članak

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je dnevnom redu upoznavanje i rasprava o Inicijativi - preporukama za promjenu Ustava FBiH, u tijeku je u Sarajevu.

Nacrt preporuka pripremila je Ekspertna skupina za reformu Ustava FBiH na osnovu analize praznina, nedosljednosti i problema važećeg Ustava FBiH. Ekspertna skupina se opsežno savjetovala s relevantnim akterima u Federaciji BiH od siječnja do svibnja 2013. godine te je dokumentirala ključne probleme u izvještaju pod nazivom 'Ustavna reforma FBiH: Analiza opravdanosti', navedeno je u dostavljenom materijalu.

Između ostalog je predloženo brisanje kategorije „ostali“ (narodi) iz preambule Ustava FBiH. Kategorija "ostali" bila bi zamijenjena formulacijom „oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda (jer se ne mogu ili ne žele tako odrediti) i pripadnici nacionalnih manjina".

Predloženo je ukidanje institucije predsjednika Federacije i prenošenje dijela ovlasti na predsjednika i potpredsjednike Parlamenta te predsjednika Vlade. Predsjednik i potpredsjednici Parlamenta činili bi novu instituciju. Predsjednici Predstavničkog i Doma naroda, službenici iz sadašnje prakse, u novoj bi konstelaciji bili potpredsjednici Parlamenta.

Predstavnički dom bi umjesto sadašnjih 98, imao 81 poslanika, a u njegovom sazivu bi moralo biti najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda, najmanje dva pripadnika nacionalnih manjina i najmanje jedan član iz reda građana koji ne pripadaju ni konstitutivnim narodima ni nacionalnim manjinama.

Dom naroda bi se sastojao od 44 delegata: 13 Bošnjaka; 13 Hrvata; 13 Srba i pet delegata iz reda onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. U sadašnjem sazivu Doma naroda je 58 delegata, po 17 iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih.

Današnja sjednica Predstavničkog doma odvija se u proširenom sastavu jer su osim poslanika prisutni brojni drugi federalni, županijski i općinski dužnosnici i predstavnici međunarodne zajednice.

Održava se u Domu mladih Centra Skenderija.(Fena)