Podijeli članak

Najmanje 49 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, u Novom Zelandu.

Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu.

- U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Ono što mogu kazati jeste da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje desilo je dosad neviđen čin nasilja - kazala je ranije premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, prenose agencije.
 

Napadi su izvedeni tijekom obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, a iz policije također navode kako su nakon napada uhapšene četiri osobe, među kojima i jedna žena. 

Nakon oružanog napada, novozelandska policija upozorila je da se zatvore sve džamije u zemlji. 

U međuvremenu, australijski premijer Scott Morisson je potvrdio da je državljanin Australije jedan od napadača na džamije u Novom Zelandu 

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush izjavio je kako još uvijek ne može govoriti o broju poginulih i ranjenih u napadima. Nakon napada u Christchurcu obustavljena je nastava u školama, blokirane su brojne ulice, u bolnicama rade odjeli samo za hitne slučajeve, snage sigurnosti su u stanju alarma.