Podijeli članak

Na prvom roku online upisa u srednje škole u Sarajevskoj županiji primljeno je 3327 učenika, dok su na drugom roku upisana 102, što je ukupno 3429 učenika upisanih u srednje škole, dok 176 učenika nije upisano, prenosi Večernji list BiH. 

"Najveće zanimanje učenika bilo je za zanimanja kuhara i frizera. Neki učenici koji su bili superodlikaši nisu se mogli upisati na neko od ta dva zanimanja jer je bilo četiri puta više prijavljenih od broja koji smo mogli upisati. Tu su i sve tri medicinske škole, kao i tradicionalno tražena Elektrotehnička škola. Tako je kada govorimo o tehničkim školama, dok su gimnazije nešto drugo", kazao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja Sarajevske županije, koji je istaknuo kako je drugu godinu zaredom uspješno realiziran projekt online upisa u srednje škole na području te županije.

Ministar Kazazović je kazao i kako 176 učenika nije upisano jer im broj bodova nije omogućio upis u gimnazije ili tehničke škole, zbog čega će biti potrebno realizirati dodatni upis u kolovozu, gdje će se proširiti kapaciteti trećeg stupnja kako bi se učenici uspjeli upisati.

"Cilj online upisa je eliminirati korupciju, smanjiti obveze učenika i roditelja pri prvom upisnom roku prilikom predaje dokumenata. Uspjeli smo to uraditi tehnički na dobar način. Ove godine nismo imali tehničkih pogrešaka kao prošle godine. Roditelji su imali mogućnost i telefonom na dnevnoj bazi komunicirati sa sveučilišnim centrom ",  rekao je Kazazović.

Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra, kazao je kako je online upis najtransparentniji način upisa učenika u srednje škole.

"Dugo surađujemo s Ministarstvom obrazovanja SŽ-a u projektima koji se tiču informatizacije osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Ove godine nismo imali ni jednu prijavu na netočan izračun bodova ili na pogrešne ocjene. Razlog tome je što smo napravili veći sustav, a online upis je samo jedan od modula gdje se unose ocjene učenika, pohvale i rezultati mature",  kazao je Selmanović.