Podijeli članak

Sustav obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji proširen je otvorenjem odjela na hrvatskom u subotičkoj Medicinskoj školi, ali problemi su iskrsnuli s pokretanjem hrvatskog odjela u mjestu Bereg, gdje je roditeljima sugerirano da odustanu od upisa djeteta na hrvatsku nastavu.

"U Medicinskoj školi otvoren je novi obrazovni profil: medicinska sestra – odgajatelj, čime se mreža škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom s dvije, širi na tri srednjoškolske ustanove", izjavila je savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić

Novi obrazovni profil upisalo je 14 učenika, među kojima je većina onih koji su osnovnu školu završili na srpskom jeziku, istaknula je. 

S druge strane, polazak osmero prvašića u školu u mjestu Bereg pratile su tenzije i rasprave oko nastavnog jezika na kojemu će se školovati.

U lipnju se sedmero roditelja, anketno, izjasnilo da žele za svoju djecu obrazovanje na hrvatskom jeziku, ali tijekom ljeta petero je neočekivano promijenilo odluku.

„Nažalost pojedini roditelji bili su izloženi različitim pritiscima da svoje opredjeljenje promijene. Meni odista nije jasno čemu to", izjavio je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a poslije sastanka s roditeljima u Osnovnoj školi „Moša Pijade".

Na sastanku je jedan roditelj rekao da neće odustati od prava na obrazovanje na materinskom hrvatskom jeziku, premda su mu zamjerali i nazivali ga ustašom.

Nijedan roditelj, međutim, nije tim povodom želio dati izjavu.

„Već dulje vrijeme sa zabrinutošću pratimo negativne događaje oko otvaranja odjela na hrvatskom u Beregu, jer smo svjedoci da se legitimni interesi i ostvarivanje zakonom propisanih prava Hrvatima različitim nedopuštenim aktivnostima, u kojem sudjeluju i pojedini predstavnici lokalnih tijela vlasti, priječi i onemogućava! Tim prije jer je tako što suprotno obećanjima koje smo dobili od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića", izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

„Vjerujemo da nije upitno hoće li nastave na hrvatskom biti, već koliko će je djece pohađati", poručio je vjerujući u pozitivan ishod Darko Sarić Lukendić.

Konačnu odluku o tome hoće li u mjesnoj školi u Beregu biti uvedena nastava na hrvatskom jeziku, u kojemu živi veća i aktivna zajednica Šokaca, donijet će prosvjetna vlast.

U Subotici, gdje se u pet osnovnih škola redovita nastava na hrvatskom održava od 2002., prvi put u školske klupe sjelo je dvadesetak prvašića.

Hrvatskih odjela ima u tri subotičke srednje škole: Gimnaziji, Politehničkoj i Medicinskoj školi.

U vodstvu zajednice vjeruju da će otvaranje novih profila u atraktivnim srednjim školama utjecati na povećanje broja prvašića i učenika u osnovnim školama. 

Redovitu nastavu na hrvatskom ukupno prati nešto više od 400 učenika, a toliki je i broj djece u manjim mjestima Vojvodine koja jednom tjedno izučavaju „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture", javlja Index.hr.